Timmermans blijft tegen ingrijpen in Syrië - Kamer terug van reces

Timmermans is tegen snel militair ingrijpen in Syrië omdat hij vindt dat nu eerst de VN aan zet is.
Timmermans is tegen snel militair ingrijpen in Syrië omdat hij vindt dat nu eerst de VN aan zet is. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) blijft voorlopig tegen militair ingrijpen in Syrië. Dat liet hij vanmidag weten. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het verzoek van de SP en de ChristenUnie om het reces te onderbreken om te spreken over Syrië.

Timmermans zei vanmiddag na afloop van de begrotingsonderhandelingen dat nu eerst de Verenigde Naties aan zet zijn. Timmermans heeft dit ook toegelicht aan de buitenlandchef van de EU Catherine Ashton, die de minister vandaag heeft gebeld over het Nederlandse standpunt. Timmermans:

“Ik blijf bij mijn standpunt dat het belangrijk is dat de VN zijn werk kan doen, dat de inspecteurs hun werk kunnen doen en de bevindingen met de internationale gemeenschap kunnen delen en dat we vervolgens kijken welke actie nodig is.”

Onder meer Groot-Brittannië werkt aan plannen voor militair ingrijpen in Syrië vanwege het gebruik van gifgas. Timmermans zegt in een reactie dat eerst de VN maximaal de ruimte moeten krijgen. “Ik vind dat je eerste het VN-spoor moet proberen maximaal af te lopen.” Dat is Nederland ook verplicht aan secretaris-generaal Ban Ki-moon die hiervoor zijn nek heeft uitgestoken, aldus Timmermans.

Kamer wil duidelijkheid over standpunt regering

De Tweede Kamer keert deze week terug van reces om mogelijk morgen al morgen met Timmermans te debatteren over de situatie rond Syrië. SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat de oorlogsvoorbereidingen voldoende aanleiding geven voor een debat. “De SP wil weten welke verzoeken aan Nederland zijn gedaan en wat het standpunt van de regering is.”

Ook wil Van Bommel duidelijkheid over de Nederlandse Patriot-systemen die in Turkije zijn gestationeerd. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu meldde maandag dat Turkije ook militaire acties tegen Syrië steunt als daarvoor geen steun van de VN-Veiligheidsraad is.

“Eerder is gezegd dat de Patriot-raketten terugkeren naar Nederland als Turkije betrokken raakt bij het conflict in Syrië, dus de vraag is of dat nog steeds het standpunt is van de Nederlandse regering is of dat de raketten een paar honderd kilometer worden verplaatst richting Syrië”, aldus Van Bommel, die het liefst morgen al debatteert met Timmermans.

Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil nog deze week een debat, zo meldde hij op Twitter. Het zomerreces van de Tweede Kamer loopt officieel volgende week ten einde. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma liet weten het verzoek om een spoedoverleg te steunen.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind De CU roept de Kamer terug van reces voor spoedoverleg over eventuele luchtaanval op Syrië en NL standpunt. Debat is aangevraagd met MP en T
Twitter avatar harryvandesp Harry van Bommel Vandaag roep ik de Kamer terug van reces om nog deze week over de dreigende oorlog tegen Syrië te praten
Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma D66 steunt het verzoek om een spoedoverleg over Syrië in de Tweede Kamer.

PVV-leider Wilders liet op Twitter weten tegen iedere vorm van ingrijpen in Syrië te zijn:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ingrijpen in Syrië zinloos. En levensgevaarlijk. Niet doen dus. Laat ze zelf problemen oplossen. Wegblijven uit dat islamitische wespennest.

In de procedurevergadering moet worden besloten of er deze week een debat komt. Of daarvoor voldoende steun is, is nog niet duidelijk. PvdA, ChristenUnie, SP, GroenLinks en D66 willen in elk geval een debat, maar die partijen vormen samen geen meerderheid. Het CDA is nog niet overtuigd. De overige partijen waren niet meteen bereikbaar.

Britse parlement wil opheldering over voorbereidingen leger

Het Britse parlement komt donderdag terug van reces om te praten over een reactie op de vermoedelijke gifgasaanval in Syrië. Dat meldde de BBC vanmiddag. Het kantoor van de Britse premier David Cameron zei eerder op de dag dat de regering bezig is plannen te maken voor militair ingrijpen in Syrië.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Speaker agrees my request to recall Parliament on Thurs. There’ll be a clear Govt motion & vote on UK response to chemical weapons attacks