Opinie

Love Intelligence

De romantiek! Hoe hadden we die over het hoofd kunnen zien? Vorige week is een medewerker van de geheime dienst NSA betrapt op LOVEINT (niet te verwarren met Miniluv, het Ministry of Love uit 1984). LOVEINT is de spionnenterm voor het verzamelen van inlichtingen over ontrouwe echtgenoten, wraakzuchtige exen en onbereikbare liefdes. Mag niet, maar gebeurt natuurlijk wel, want liefde verdwaast en verblindt.

De onthulling bracht dit weekend een hilarische twitterhype teweeg: #NSAPickUpLines.

„I’m a terrific listener.”

„I knew you’d be here.”

„Your metadata was love at first byte.”

„Your suspicious activities are spiking my graphs, girl. My place or Gitmo?”

„What’s a nice girl like you doing with a search history like that?”

„Girl, I wanna take you home and do to you what I did to your civil liberties.”

Nu zie ik pas hoe sexy die NSA-onthullingen eigenlijk zijn. Denk knappe, getroebleerde special agent achter blauwe schermen vol cijfers, smachtend naar de aantrekkelijke Duitse hackster die zich achter haar firewalls heeft verschanst.

Overmorgen worden weer de Big Brother Awards uitgereikt door privacyclub Bits of Freedom. Ze staan allemaal op de lijst: minister Opstelten (die terughacken wil toestaan), de AIVD (die afluistert), de Belastingdienst (die parkeerdata verzamelt), minister Plasterk (die een voorstel voor communicatiegeheim in de grondwet ondermijnde), Equens (dat onze pingegevens wilde doorverkopen). Of ze hun beleid zullen aanpassen na de prijs, ik weet het niet. Ik hoop het. Het is sowieso nuttig dat wij ons weer herinneren wie er allemaal niet opkomt voor ons recht op een beetje onzichtbaarheid.

Maar zolang we dat recht niet hebben, moeten we de vruchten plukken van de surveillancestaat. Ze zijn klein, schaars, een tikje zuur, maar soms heel lekker. Want zelfs binnen de NSA is romantiek te vinden. Dus hackers, kunstenaars, zangers, romanciers, activisten, journalisten, klokkenluiders en scriptschrijvers, zing met mij:

Every breath you take

Every mail you make

Every call you take

Every tweet you fake

I'll be watching you

Carola Houtekamer (@nextcarola) schrijft elke week op deze plek over technologie