Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Ingrijpen in Syrië mogelijk al binnen enkele dagen’

Op deze foto, die gisteren werd genomen, zijn Syrische rebellen te zien die raketten afvuren naar soldaten van het regime van president Assad in Khanasser, langs de enige weg die Aleppo met Hama in centraal-Syrië verbindt.
Op deze foto, die gisteren werd genomen, zijn Syrische rebellen te zien die raketten afvuren naar soldaten van het regime van president Assad in Khanasser, langs de enige weg die Aleppo met Hama in centraal-Syrië verbindt. Foto AFP / Salah Al-Ashkar

Een aanval tegen de Syrische strijdmachten van president Bashar al-Assad mag binnen enkele dagen worden verwacht. Westerse mogendheden hebben dat vandaag volgens bronnen tegen de Syrische oppositie gezegd, zo meldt persbureau Reuters. Ook de Amerikaanse nieuwszender NBC News meldt op basis van Amerikaanse bronnen dat raketaanvallen tegen Syrië aanstaande donderdag al zouden kunnen worden gelanceerd.

Vandaag vond in Istanbul een bijeenkomst plaats tussen leden van de ‘Vrienden van Syrië’-alliantie en de Syrische Nationale Coalitie. Daar zou de Syrische oppositie zijn verteld dat er binnen enkele dagen actie zou kunnen worden genomen tegen verder gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. In de kerngroep van Vrienden van Syrië zijn onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland vertegenwoordigd.

Ook werd de oppositie verteld dat ze zich moeten klaarmaken voor vredesonderhandelingen in Genève, die tot nu toe herhaaldelijk zijn uitgesteld. De Amerikanen zouden volgens een Syrisch oppositielid verwachten dat het ingrijpen hevig genoeg zal zijn om Assad te dwingen aan de vredesonderhandeligen deel te nemen, en een nieuwe overgangregering goed te keuren.

‘Donderdag al raketaanvallen’

Tegen NBC verklaarden ambtenaren dat donderdag al aanvallen kunnen worden verwacht. De raketaanvallen zouden beperkt zijn en drie dagen duren, aldus NBC. In geval van ingrijpen zou het volgens de ambtenaren niet het doel zijn Assad te doden, maar alleen te reageren op het gebruik van chemische wapens. De aanval zou gericht zijn op bunkers, vliegvelden en artillerie.

Vandaag sprak de Amerikaanse president Barack Obama met de Australische premier Kevin Rudd en de Franse president François Hollande over mogelijk ingrijpen in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak vandaag secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en andere leiders uit onder andere Groot-Brittannië, Frankrijk, Jordanië, Turkije, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.

Volgens Kerry zijn er zeker chemische wapens ingezet op 21 augustus in Damascus, en wijst alles erop dat de regering van president Bashar al-Assad de boosdoener was, zo zei hij gisteren. Zijn collega op defensie, Chuck Hagel, liet vandaag weten dat de krijgsmacht in staat is om Syrië onmiddellijk aan te vallen, mocht Obama daartoe opdracht geven. De Verenigde Staten hebben vier torpedobootjagers in de Middellandse Zee die doelen in Syrië kunnen bestoken.

Syrië: wij zaten niet achter aanval

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moualem herhaalde eerder vandaag dat Syrië niet achter de aanval van vorige week zat. Syrië zal zich “met alle mogelijke middelen” verdedigen als de Verenigde Staten een aanval uitvoeren op het land, herhaalde de minister ook. Dat ingrijpen door het Westen zou moeten omdat er chemische wapens zijn gebruikt, noemde hij een vals voorwendsel.

Volgens de minister heeft Syrië twee keuzes: zich overgeven of vechten. Het land zal kiezen om te vechten, aldus de minister. Wat hij hier precies mee bedoelde, zei hij niet.

VS: er is nog geen beslissing genomen

De VS weet nog niet zeker hoe in te grijpen, was de officiële stand van zaken nu nog. De Amerikaanse regering reageerde dan ook op de geruchten dat een aanval al in de planning zit dat er nog geen beslissing is genomen om militair in te grijpen.

Een Republikeins Congreslid in de Verenigde Staten riep zijn collega’s vanmiddag in reactie op het nieuws op terug te keren van reces en druk uit te oefenen op Obama inzake Syrië. Scott Rigell wil dat zijn collega’s een brief ondertekenen waarin Obama wordt opgeroepen het Congres om toestemming te vragen voor eventueel militair ingrijpen in Syrië, meldt persbureau AP.

Rigell en een aantal van zijn collega’s beroepen zich op de zogenoemde War Powers Resolution, een resolutie die in 1973 door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd aangenomen. Volgens het Congreslid zou het een schending van de scheiding der machten zijn als Obama zonder het akkoord van het Congres optreedt tegen Syrië. De War Powers Resolution schrijft voor dat de president binnen zestig dagen na een aanval de toestemming van het Congres moet krijgen. Zowel Democratische als Republikeinse presidenten hebben de wet in het verleden aan hun laars gelapt.

Twijfels bij westerse landen

Onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk vermoeden de hand van het regime in de gifgasaanval vorige week.

De Britse premier David Cameron riep vandaag zijn parlement terug van reces om over mogelijk ingrijpen in Syrië te praten. Ook in Nederland, waar ingrijpen volgens minister van Buitenlandse Zaken Timmermans nog niet aan de orde is, zijn de Tweede Kamerleden teruggeroepen. Frankrijk gaf vanmiddag aan “zich niet aan haar verantwoordelijkheid te zullen onttrekken” met betrekking tot Syrië. Het gebruik van chemische wapens in Syrië vindt het land onacceptabel. Saoedi-Arabië zei even later dat de internationale gemeenschap een besluitvaardige en serieuze positie ten opzichte van het Syrische regime moet aannemen. Israël zegt zich niet te zullen mengen in de Syrische burgeroorlog, tenzij Israël zelf wordt aangevallen. Dan zal het land “met geweld antwoorden”.

En ook de Arabische Liga zei vanmiddag de Syrische regering verantwoordelijk te houden voor de vermoedelijke aanval met chemische wapens van vorige week. De Liga hield vandaag spoedberaad en riep de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op hun meningsverschillen op te lossen en overeenstemming te bereiken over “afschrikwekkende” maatregelen tegen diegenen die deze “gruwelijke misdaad” hebben begaan. Ministers van de lidstaten van de Liga komen volgende week bijeen om de situatie verder te bespreken.

Zowel Rusland als China heeft een aanval op Syrië echter sterk ontmoedigd. Volgens Rusland zou het een “grove schending van het internationaal recht zijn”, volgens China “gevaarlijk en onverantwoordelijk”. Volgens deze landen kan beter worden afgewacht wat de Verenigde Naties beslissen over wat voor actie er moet worden genomen.

Aanval op 21 augustus

Activisten zeiden vorige week dat honderden mensen omkwamen door het gebruik van chemische wapens in een voorstad van de hoofdstad Damascus. Artsen zonder Grenzen meldde op gezag van ziekenhuizen in de buurt van Damascus dat er 355 mensen zijn omgekomen. De Syrische regering ontkent in alle toonaarden.