Ze voelt een beetje als een perzik

Foto AFP/Hendrik Schmidt

Tijdens de Hund & Katz Messe in het Duitse Leipzig, die tot en met gisteren duurde, kijkt deze sphynx-kat verleidelijk in de camera. De sphynx is een praktisch haarloos kattenras. Ze werden ooit in Canada gefokt uit katten die door een mutatie geen vacht krijgen. Ze worden nogal eens gehouden door mensen die allergisch zijn voor kattenharen, maar toch graag zo’n beestje in huis hebben.

Helemaal poedelnaakt zijn ze trouwens niet. Een sphynx heeft over het hele lichaam een soort donshaartjes. Meestal, zo ook bij dit exemplaar, zit er iets langer haar op de snuit, de oren, de poten en de staart.

Een sphynx heeft veel verzorging nodig: ze moeten vaak gewassen worden vanwege een plakkerig talglaagje dat hun huid afgeeft. En ze hebben bovendien meer dan andere kattenrassen last van oorsmeer.

De huid van een sphynx schijnt, als je haar aait, een beetje aan te voelen als een perzik.