Westelijk deel Yosemite National Park geëvacueerd

Het westelijke deel van Yosemite National Park in Californië is afgesloten nadat een al dagen durende bosbrand zich gisteren in het park verder uitbreidde. Dertien van de 74 kampen zijn geëvacueerd wegens de zware rookontwikkeling, zo meldt persbureau Reuters. De brand heeft al 54.000 hectare verwoest.

De brand bedreigt de flora en fauna in Yosemite National Park.
De brand bedreigt de flora en fauna in Yosemite National Park. Foto EPA / Noah Berger

Het westelijke deel van Yosemite National Park in Californië is afgesloten nadat een al dagen durende bosbrand in het gebied van de Siera Nevada zich gisteren in het park verder uitbreidde. Dertien van de 74 kampen zijn geëvacueerd wegens de zware rookontwikkeling, zo meldt persbureau Reuters. De brand heeft al 54.000 hectare verwoest.

Een aantal unieke bomen in het park, die door het vuur dreigen te worden verzwolgen, worden nat gehouden met sprinklers. In het park beslaat de brand nu ruim drieduizend hectare. Het toeristische gedeelte van het park is nog wel open.

In de hele staat zijn ruim achtduizend brandweermannen al ruim een week bezig om meer dan duizend vierkante kilometer aan branden te bestrijden. Het is de grootste brand in de geschiedenis van de staat tot nu toe. De rookwolken bereiken een hoogte van zeker negen kilometer. Slechts zeven procent van de brand is onder controle.

Een brandweerman kijkt naar de enorme rookkolommen die boven Yosemite National Park uitstijgen. De wind maakt het nog lastiger om de brand te bestrijden. Foto EPA / Noah Berger

Twaalf helikopters zijn ingezet om te blussen. De brand bedreigde gisteren het Hetch Hetchy reservoir, een belangrijk waterreservoir, dat de stad San Francisco voorziet in 85 procent van zijn waterbehoefte. De gouverneur van de staat Californië verklaarde twee dagen geleden al de noodtoestand voor de Bay Area.

De branden in de staat Californië: