VN vragen VS om opheldering aantijgingen spionage

Het gebouw van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Fort Meade, Maryland.
Het gebouw van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Fort Meade, Maryland. Foto AP / Patrick Semansky

De Verenigde Naties vragen de Amerikaanse regering om opheldering over de aantijgingen dat inlichtingendienst NSA heeft gespioneerd in het VN-hoofdkwartier in New York. Dat meldt persbureau AP vanavond. De VN roepen in herinnering dat het internationaal recht de spionage verbiedt.

Het Duitse opinieblad Der Spiegel berichtte gisteren dat de NSA vorig jaar stiekem de versleuteling heeft gekraakt van het systeem dat de VN voor videovergaderingen gebruiken. Daarop bekeek de NSA in het geheim beelden van dat interne videosysteem. Dat zou blijken uit documenten die klokkenluider Edward Snowden, die voor de NSA werkte, het tijdschrift heeft toegespeeld.

Als de Amerikaanse inlichtingendienst inderdaad heeft kunnen meekijken en -luisteren met talloze vergaderingen, zoals Der Spiegel schrijft, schenden de VS volgens de VN het internationaal recht. VN-woordvoerder Farhan Haq waarschuwt:

“Internationale verdragen als de Weense Conventies waarborgen de onschendbaarheid van diplomatieke posten en andere internationale organisaties.”

Volgens Der Spiegel heeft de NSA ook in het kantoor van de Europese Unie in Washington microfoontjes geplaatst en ingebroken op het computernetwerk van de EU. Ook zou de dienst het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) hebben afgeluisterd.

De afgelopen maanden lekt via Snowden veelvuldig informatie die laat zien in welke mate de inlichtingendiensten afluisteren. Volgens Washington gebeurt alles binnen de grenzen van de wet en heeft het lekken van de documenten de nationale veiligheid schade berokkend.