SGP krijgt eerste vrouwelijke lijsttrekker - partijbestuur niet blij

Lilian Janse poseert in haar tuin. Janse uit Vlissingen is de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de SGP.
Lilian Janse poseert in haar tuin. Janse uit Vlissingen is de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de SGP. Foto ANP / Robin Utrecht

De SGP krijgt voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker. Lilian Janse gaat volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen de lijst aanvoeren voor de SGP in Vlissingen. Dat hebben de leden van de Vlissingse afdeling van de streng gereformeerde partij vandaag besloten.

Janse was de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Eerder hadden zes mannen voor de eer bedankt. Van de 37 leden van de gereformeerde partij die vandaag bijeen kwamen, stemden 23 voor de veertigjarige Zeeuwse. Het bestuur van de Vlissingse afdeling had haar kandidatuur al eerder gesteund.

Het is voor het eerst dat een vrouw een politieke functie bekleedt namens de SGP. Tot voor kort was dat onmogelijk, maar na jarenlange juridische procedures zag de partij zich dit voorjaar gedwongen het omstreden vrouwenstandpunt aan te passen. Het beginselprogramma van de partij werd toen echter niet aangepast. In artikel tien van die beginselen staat dus nog steeds dat het “zitting nemen in politieke organen” in strijd is met de roeping van de vrouw. Volgens de partij zijn vrouwen dus politiek ongeschikt, maar op papier mogen ze wel met de partij meedoen.

De SGP is momenteel overigens niet vertegenwoordigd in de Vlissingse gemeenteraad.

Update 22.30 uur: SGP niet blij

Het partijbestuur van de SGP is niet blij met het lijsttrekkerschap van Janse, meldt persbureau Novum. Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen wijst erop dat de “juridische beletselen” weliswaar zijn weggenomen, maar dat het beginselprogramma ongewijzigd is gebleven. Volgens hem spoort het feit dat een vrouw politiek actief wordt namens de streng gereformeerde partij dan ook “niet met de tekst van het beginselprogramma”.

“Het hoofdbestuur blijft zich inzetten voor inhoudelijk draagvlak voor het beginselprogramma”, laat hij weten. “Wij hechten namelijk veel waarde aan de innerlijke overtuiging van onze leden.”