Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

RIVM waarschuwt voor poliovirus in Israël

Foto AFP / Menahem Kahana
Foto AFP / Menahem Kahana Een Israëlisch kind krijgt het poliovaccin toegediend in een kliniek in Jeruzalem. Israël is begonnen met een twee weken durende landelijke campagne om kinderen te vaccineren na uitbraken van het virus in het zuiden en midden van het land.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt vandaag reizigers die van plan zijn naar Israël te gaan voor het poliovirus. Reizigers die langer dan tien jaar geleden een polioprik hebben gehad, wordt geadviseerd zich alsnog te laten inenten.

In Israël is er nog steeds sprake van een ‘wild poliovirus type 1’, meldt het RIVM op basis van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het virus werd het afgelopen half jaar op verschillende plaatsen in het zuiden en midden van het land aangetroffen in het rioolwater. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) blijkt dat het virus bij ruim twintig kinderen werd aangetroffen in de ontlasting. De kinderen waren gevaccineerd en hebben geen ziekteverschijnselen.

Er zijn geen patiënten met verlammingen in Israël gemeld. Inmiddels is Israël een extra poliovaccinatiecampagne gestart voor kinderen onder de 10 jaar.

Polio is een besmettelijke virusziekte die kan leiden tot verlammingen en in ernstige gevallen tot de dood. De infectie met het virus verloopt vaak onopgemerkt. Sinds 1957 zit poliovaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma als onderdeel van het dktp-vaccin.