PvdA wil hoorzitting schaliegas - Brabant Water start eigen onderzoek

Schaliegaswinning in Ksiezomierz in het zuidoosten van Polen.
Schaliegaswinning in Ksiezomierz in het zuidoosten van Polen. Foto AFP / Janek Skarzynski

Regeringspartij PvdA wil een hoorzitting organiseren over schaliegas, laat Tweede Kamerlid Jan Vos weten. De partij is nog niet overtuigd door het rapport over proefboringen naar schaliegas dat vanochtend door minister van Economische Zaken Henk Kamp werd gepresenteerd.

‘Rapport gaat beperkt in op schone en innovatieve methoden’

Vos zegt op zijn Facebook dat de PvdA alleen schaliegas wil winnen als dat schoon en veilig kan:

“De winning van schaliegas in Nederland mag alleen plaatsvinden als dat schoon en veilig kan. De economische kansen zijn groot, maar dit mag niet ten koste gaan van ons milieu of ons drinkwater.”

Vos is op dit gebied nog niet overtuigd door het rapport:

“Het rapport van Witteveen+Bos gaat maar in beperkte mate in op schone en innovatieve methoden die mogelijk bij het winnen van schaliegas kunnen worden gebruikt.”

De openstaande vragen moeten volgens Vos worden beantwoord in een hoorzitting. Ook wil Vos de conclusie van de commissie MER (milieueffectrapportage), die de milieueffecten van schaliegasboringen onderzoekt, afwachten. Dat rapport wordt eind september verwacht. Pas daarna wordt besloten of de PvdA voorstander is van proefboringen. Minister Kamp wacht het advies van die commissie ook af voor aanvragen tot proefboringen worden goedgekeurd.

Gevoelig dossier voor PvdA

Het dossier over schaliegas ligt voor de PvdA gevoelig. Aanvankelijk was PvdA akkoord met schaliegaswinning, maar nadat het congres zich uitsprak tegen de boringen, keerde ook partijleider Diederik Samsom zich tegen de winning van schaliegas. Samsom wil de kwestie opnieuw voorleggen aan zijn leden als de techniek voortschrijdt en het boren schoon en veilig kan.

In het regeerakkoord hebben PvdA en VVD geen afspraken gemaakt over het winnen van schaliegas. Coalitiegenoot VVD is voorstander van proefboringen. “Als schaliegas op een verantwoorde manier gewonnen kan worden, moeten we dat doen,” zei minister van Economische Zaken Henk Kamp vanochtend bij de presentatie van het rapport. Kamp legde uit dat er bij het winnen van gas onder hoge druk kans is op aardbevingen en vervuiling van het grondwater, maar dat dit volgens het rapport kleine en beheersbare risico’s zijn.

Uitstel beslissing schaliegaswinning

Kamp komt coalitiepartner PvdA al tegemoet door eerst een uitgebreide discussie te organiseren met omwonenden en lokale politici, voordat over de proefboringen wordt besloten door de Tweede Kamer. De minister sprak vandaag met de gemeenten waar proefboringen gepland staan, de Brabantse plaatsen Boxtel en Haaren, en de Noordoostpolder. Zij zijn niet gerust op de boringen. Mocht het kabinet in oktober besluiten tot proefboringen, dan volgen nog diverse stappen voordat daadwerkelijk geboord kan worden. Het besluit komt waarschijnlijk pas medio volgend jaar.

Het boren naar schaliegas is omstreden omdat op grote diepte zand en chemicaliën in de bodem worden gespoten om keihard schaliegesteente te kraken zodat het daarin opgeslagen gas (of olie) naar boven kan komen. Volgens critici bestaat er een grote kans op bodemvervuiling.

Update 18.45 uur: Extra onderzoek Brabant Water

Brabant Water gaf later op de middag in reactie op het onderzoek aan een eigen onderzoek te starten naar de risico’s van schaliegaswinning voor het drinkwater. Het waterbedrijf vindt het onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren naar schalieboringen eveneens onvoldoende.

De risico’s voor het drinkwater zijn volgens het bedrijf nog steeds niet duidelijk. Het Brabantse waterbedrijf noemt het onderzoek van Witteveen en Bos een literatuurstudie en mist “diepgaand wetenschappelijk onderzoek”. Eerder toonden waterbedrijf Vitens en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland zich kritisch over de boringen.