Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Nederland grootste afvalimporteur in EU’

Schip met afval uit de Italiaanse stad Napels lost afval bij de afvalenergiecentrale van de AVR in Rozenburg.
Schip met afval uit de Italiaanse stad Napels lost afval bij de afvalenergiecentrale van de AVR in Rozenburg. Foto ANP / Marco de Swart

Nederland is in korte tijd uitgegroeid tot verreweg de grootste importeur van vuilnis in de Europese Unie. Ruim een miljoen ton afval uit onder meer Engeland, Ierland en Italië wordt per jaar in Nederlandse ovens verbrand, meldt het Financieele Dagblad vandaag op basis van onderzoek van de krant.

Vorig jaar zou 1,035 miljoen ton Europees huis- en bedrijfsvuil naar Nederland zijn verscheept, blijkt uit cijfers die het ministerie van Infrastructuur en Milieu volgende maand publiceert. Dat is bijna veertien procent van de totale hoeveelheid die vorig jaar in Nederland werd verwerkt. In 2011 bedroeg het aandeel van import nog vier procent. Nederland is daarmee koploper in de sector, gevolgd door Zweden en Denemarken.

Nederland kent een groot aantal verbrandingscentrales en kampte jaren met overcapaciteit, mede door het krimpen van de hoeveelheid afval die in eigen land geproduceerd wordt. Door de grootschalige import wordt dat probleem voor een deel opgelost. Zo heeft Groot-Brittannië juist een groot tekort aan afvalverbrandingsinstallaties. Met de import van huisvuil worden naar schatting vele miljoenen verdiend. Kenners verwachten dat de import van afval de komende jaren zal verdubbelen.