India verbiedt haaienvangst om vinnen

In China zelf neemt het eten van haaienvinnensoep langzaam maar zeker af.
In China zelf neemt het eten van haaienvinnensoep langzaam maar zeker af. Foto Reuters / Bobby Yip

India verbiedt vanaf vandaag het vangen van haaien alleen ten behoeve van hun vin, meldt persbureau AP. Vissers die zich niet aan het verbod houden riskeren tot zeven jaar gevangenisstraf.

De maatregel kan gezien worden als een stap gericht tegen de uitsterving van haaien; India is na Indonesië tweede op de wereldranglijst van haaienvissers.

De vraag naar haaienvinnen is bijzonder groot, vooral in China waar haaienvinnensoep een delicatesse is. Indiase vissers exporteerden vorig jaar haaienvinnen ter waarde van 3,6 miljoen euro naar China. India en Indonesië zijn samen goed voor twintig procent van de mondiale haaienvangst, de EU is de grootste exporteur van haaienvinnen.

De vissers gooien de haaien, nadat zij ontdaan zijn van hun vin, terug in zee. De dieren sterven dan langzaam op de zeebodem omdat zij zich zonder hun vin niet meer kunnen bewegen en dus geen voedsel meer kunnen vinden. De vissers mogen nu de vin pas verwijderen als ze aan land zijn. In de Indiase wateren bevinden zich diverse haaiensoorten die bedreigd worden in hun voortbestaan, zoals walvishaaien en hamerhaaien.

Haaienstand drastisch gedaald

Haaien worden wereldwijd bedreigd door deze visserij. De haaienstand is in dertig jaar tijd met negentig procent gedaald. Per jaar worden er tientallen miljoenen gevangen, vooral als voeding. Volgens de EU worden er per jaar zo’n 75 miljoen haaien gedood voor hun vinnen.

Het Europees Parlement heeft vorig jaar voorgesteld om de haaienvangst in te dammen. Vissers in de EU moeten straks bewijzen dat de dieren niet zonder vinnen zijn teruggegooid in zee.

Bekijk hier een eerdere fotoserie over de haaienvangst: