Het zeilmeisje en de onvermijdelijke rapper

Atlas

Ned.3, 20.25-21.25 uur

Zeilmeisje Laura Dekker wil van de bijnaam zeilmeisje af. „Sommige mensen weten niet eens dat ik Laura heet. Zo irritant.” Dus doet ze mee aan Atlas, het nieuwe avonturenprogramma van de Avro. Waarin ze, in aflevering 1, achtereenvolgens „op koers ligt”, bij het opzetten van een tent mag zeggen dat het grote tentdoek „wel een beetje vergelijkbaar is met een zeil op een boot” en uitgebreid geprezen wordt om haar ervaring met kompasnavigatie.

Atlas moet meeliften op het succes van Wie is de Mol? Ook hier moet een groepje bekende Nederlanders een route afleggen door een onherbergzaam gebied en opdrachten uitvoeren. De plaats van handeling is Marokko, de reisleidster Lauren Verster, en het gezelschap een bont groepje met o.a. John Kraaijkamp jr., acteur Robert de Hoog en de onvermijdelijke rapper. Maar waar in ‘De Mol’ de opzet kraakhelder is, is die in Atlas in nevelen gehuld. Er moeten puzzelstukjes verzameld worden van de kaart van Marrakech, waar in de finale kennelijk iets gewonnen kan worden. Maar wat, of waarom?

Ook moeilijk aan Atlas: in een normale realitywedstrijd valt er iedere aflevering iemand af. Hier komen er juist deelnemers bij. Verfrissend idee, maar van enige spanning is daardoor geen sprake.

Janna Laeven