Bellen met Mario: inconsequent fluiten en hakenkruizen op de kerstkaart

Groningen moest met negen man verder, er was een bal wel/niet over de lijn bij Vitesse-Twente en RKC’er Van Mosselveld mocht van geluk spreken dat hij niet hoefde in te rukken. We belden weer met oud-scheidsrechter Mario van der Ende, die een stevig pleidooi hield voor meer consequentie en uniformiteit in het fluiten.

Wel/niet over de lijn bij Vitesse-Twente dit Eredivisieweekend
Wel/niet over de lijn bij Vitesse-Twente dit Eredivisieweekend Still via YouTube

Groningen moest binnen enkele minuten met negen man verder, er was een bal wel/niet over de lijn bij Vitesse-Twente en RKC’er Van Mosselveld mocht van geluk spreken dat hij niet hoefde in te rukken. We belden ook deze week weer met oud-scheidsrechter Mario van der Ende, die een stevig pleidooi hield voor meer consequentie en uniformiteit in het fluiten.

Van der Ende opent er al meteen mee: de scheidsrechters fluiten te inconsequent. Wat de ene keer een kaart is, is het een volgende keer niet. Neem nou Go Ahead Eagles-Groningen (3-3). Binnen enkele minuten, halverwege de tweede helft, mochten zowel Letschert (2 x geel) als Adorján (direct rood) namens de uitploeg inrukken:

“Daar wordt een terechte rode kaart uitgedeeld aan die Hongaar, hoe heet-ie, Ardoján. Maar mensen raken daar enorm over van de leg, omdat er in het verleden in soortgelijke gevallen bijvoorbeeld geen rood voor werd gegeven.

Ik was het met de scheids eens. Hij gaf een klap in het gezicht van de tegenstander, daar kun je een speler mee blesseren. Iedereen die daar objectief, als een opzichzelfstaand moment naar kijkt, kan zien dat rood terecht is. Maar omdat de regels niet consequent worden toegepast, worden mensen boos. Spelers, coaches en toeschouwers moeten weten waar ze aan toe zijn.”

“Het lijkt bijna klassenjustitie”

Nog een voorbeeld: RKC Waalwijk-speler Frank van Mosselveld. Hij veroorzaakt in de wedstrijd tegen NEC (2-2) tot twee keer toe een strafschop. Voor de eerste keer krijgt hij geel, de tweede keer blijft een kaart uit.

De samenvatting van de wedstrijd. De video start bij de tweede overtreding:
http://youtu.be/CMdrKdK86WM?t=3m10s

Of het niet soms meespeelt dat een scheidsrechter denkt ‘deze keer laat ik het bij een strafschop, hij heeft al geel’ vraag ik:

“Dat mag niet meespelen. Ik kan niet in het hoofd van de scheids kijken natuurlijk, maar zoals bij Van Mosselveld ruikt het er bijna naar. Hij had al geel, begaat een overtreding en veroorzaakt een strafschop. Daar had hij zijn tweede geel voor moeten krijgen. Maar het leek alsof de scheidsrechter dacht: hij heeft er al een, ik zal hem niet geven. Dat ruikt bijna naar klassenjustitie, want het zijn twee dezelfde overtredingen.”

Heb je dat zelf ook niet eens gedaan?

“Het is een grijs gebied, soms kan je met iets spelen. Maar het aantal keren dat dat gebeurt is percentueel zó klein. Het kan in ieder geval niet zo zijn dat het de ene keer wel iets is en de andere keer niet.”

Mario gaat nog even verder:

“Of bij Roda JC, in de 29e minuut, krijgt keeper Kurto geel, omdat het publiek fluit dat hij moet opschieten. Komt Higler als een overspannen diender aanlopen en geeft hij de gele kaart. Je kunt ook gewoon de tijd bijtellen.”

Van der Ende heeft het deze week op 5minuten.tv ook over uniformiteit:

“Zul je net zien dat ze een puntje tekortkomen”

Ander discutabel moment dan: was de bal van Twente-speler Eghan tegen Vitesse (1-0-verlies in Arnhem) wel of niet over de lijn?

Twitter avatar 433LIVE 433LIVE Hét discutabele moment uit de eerste helft: bal Twente van doellijn gekeerd. Wat denken jullie? RT voor goal #vittwe http://t.co/FObtkMvghs

http://youtu.be/jgYsyTXGV4A?t=3m47s

Als ik naar videobeelden kijk, dan lijkt hij me niet helemaal over de lijn.

“Dat ben ik niet met je eens. Ik had meteen idee: nou, die zou weleens kunnen zitten. Die camera geeft je één beeld en staat niet loodrecht op de doellijn. En dan gaat het meteen weer over doellijntechnologie: arbitrage 2.0 van de FIFA, de vijfde en zesde man. In het Gelredome waren die zaken er allemaal niet. En dan zul je net aan het eind van het seizoen zien dat FC Twente een puntje tekortkomt voor een Europees ticket…”

Heracles had nog een strafschop mogen krijgen

Anders nog iets?

“Bij 1-0 voor had Heracles een zuivere strafschop moeten krijgen. Jeroen Grueter zegt in zijn commentaar dat-ie ‘op de stip had gekund’. Nou, volgens mij had hij dat gemoeten. Dat was een makkelijke kans geweest om uit te lopen. Nu maakt PSV heel laat nog gelijk.”

Oordeel zelf:
http://youtu.be/ffRlDG4VshM?t=2m56s

Een hakenkruis op de kerstkaart

Tot slot nog wat anders: Van der Ende keek gisteren, als een van de 820.000, naar Wouter Bos bij Zomergasten. De oud-politicus liet onder andere een fragment zien uit ‘Kill the Referee’ (Les Arbitres), waarin enkele scheidsrechters worden gevolgd tijdens Euro 2008 en ze soms ernstige bedreigingen krijgen naar aanleiding van hun fluiten.

Herkenbaar?

“Ja hoor. Er lopen in het voetbal heel veel hufters rond. Je zult het er als scheidsrechter mee moeten doen. De bedreigingen zijn al zo oud als het betaald voetbal. Maar het wordt steeds weer opgeblazen, onder andere door sociale media.”

Mensen werden daar pas actief nadat je ermee was gestopt.

“Oh, ja, maar ik kreeg ook gewoon weleens een kerstkaart met daarop een hakenkruis, hoor. Daar moet je mee om kunnen gaan.”

Bekijk de documentaire:
http://youtu.be/tpo6JS6RX2M