Auto VN-inspecteurs Syrië beschoten door sluipschutters

Een konvooi van VN-inspecteurs verlaat een hotel in Damascus om in een buitenwijk van de stad onderzoek te doen naar de vermeende gifgasaanval van vorige week. Vanochtend werd een auto moedwillig beschoten door onbekende sluipschutters, aldus de VN.
Een konvooi van VN-inspecteurs verlaat een hotel in Damascus om in een buitenwijk van de stad onderzoek te doen naar de vermeende gifgasaanval van vorige week. Vanochtend werd een auto moedwillig beschoten door onbekende sluipschutters, aldus de VN. Foto AFP

Onbekende sluipschutters hebben de auto van inspecteurs van de Verenigde Naties die in Syrië onderzoek doen naar de vermeende gifgasaanval in Damascus beschoten, meldt persbureau Reuters. Voor zover bekend zijn geen gewonden gevallen.

De beschieting vond vanochtend plaats in een gebied waar een staakt-het-vuren geldt, toen de inspecteurs de plek van de aanval wilden bezoeken.

Er is met opzet meerdere malen geschoten op het voertuig van het onderzoeksteam chemische Wapens, zegt een woordvoerder van de VN tegenover Reuters. De woordvoerder benadrukte ook dat alle partijen hun medewerking moeten verlenen zodat het team veilig haar “belangrijke werk” kan uitvoeren.

Het voertuig is niet meer te gebruiken en wordt vervangen. De deskundigen hebben het onderzoek gestaakt en zijn teruggekeerd.

Syrië: ‘terroristen’ beschoten VN-konvooi

De regering van de Syrische president Assad legt de blaam voor de aanval op het team van VN-inspecteurs bij de rebellen, die ze aanduiden als ‘terroristen’. Dat meldt de staatstelevisie vandaag op basis van een bron bij het ministerie van Informatie, meldt Reuters. Volgens de bron worden de ‘gewapende terroristische organisaties’ verantwoordelijk gehouden voor de veiligheid van het VN-team.

Duitsland steunt mogelijk internationaal optreden

De Duitse regering heeft vandaag laten doorschemeren bereid te zijn een eventuele internationale militaire actie tegen Syrië te steunen als de VN-inspecteurs bevestigen dat er inderdaad chemische wapens zijn gebruikt door de regering van president Assad. Dat zegt de woordvoerder van Bondskanselier Merkel Steffen Seibert vandaag tegenover persbureau AP. Volgens hem moet zo’n aanval ‘gestraft worden’.

Volgens Seibert heeft de overheid “overtuigende bewijzen dat er een chemische aanval heeft plaatsgevonden.” Hij wilde niet speculeren over de wijze waarop er actie genomen moet worden, maar sloot het gebruik van geweld niet uit.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, liet vanmiddag in een verklaring weten dat als er bewijs is van het gebruik van chemische wapens, Duitsland ‘één van de partijen zou zijn die consequenties passend vindt’.

Regering Assad ontkent gebruik gifgas, stemt in met VN-onderzoek

De VS, verscheidene Europese landen en hulporganisaties hebben de afgelopen dagen vermoedens uitgesproken dat de regering van president Bashar al-Assad achter de aanval zat en dat daarbij chemische wapens zijn gebruikt. De regering ontkent en wijst naar de rebellen. Syrië ging gisteren akkoord met het een VN-onderzoek naar chemische wapens.