Assad: als VS ingrijpt in Syrië wacht slechts een mislukking

De Syrische president Assad heeft in een interview met de Russische krant Izvestia gezegd dat als de VS ingrijpen in Syrië dit een ‘mislukking’zal zijn. Assad zei ook dat de beschuldigingen dat het land chemische wapens heeft gebruikt, onlogisch zijn en politiek gemotiveerd.

President Bashar al-Assad tijdens een eerder interview.
President Bashar al-Assad tijdens een eerder interview. Foto EPA/ Sana

De Syrische president Assad heeft in een interview met de Russische krant Izvestia gezegd dat als de VS ingrijpen in Syrië dit een ‘mislukking’zal zijn. Assad zei ook dat de beschuldigingen dat het land chemische wapens heeft gebruikt, onlogisch zijn en politiek gemotiveerd.

In Syrië begint een VN-team vandaag met een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens bij een gifgasaanval afgelopen dinsdag. De VN gaf gisteren toestemming voor het onderzoek. De Syrische regering heeft volgens een verklaring van de VN toegezegd toe te zien op een wapenstilstand tijdens het bezoek.

President Assad antwoordt in het interview in de krant op de vraag wat er zal gebeuren als de VS Syrië binnenvallen:

“De VS wacht een mislukking die te vergelijken is met alle vorige oorlogen die het land gestart is, zoals in Vietnam. Amerika heeft deelgenomen aan tal van oorlogen, maar is nooit in staat geweest om de politieke doelstellingen te bereiken waarvoor ze deze oorlogen begon. Inderdaad, grootmachten kunnen een oorlog ontketenen, maar kunnen ze winnen?”

Assad beschuldigt verder Quatar en Turkije ervan de ‘terroristen’ te steunen en acht om die reden een militaire interventie ook niet mogelijk:

“In deze situatie kunnen de westerse leiders haar burgers niet vertellen: ‘we gaan naar Syrië om het terrorisme te ondersteunen’. We hebben te maken met individuele groepen, met terroristen die infiltreren in de dorpen en aan de rand van steden. Dat zijn criminelen die onschuldige mensen vermoorden.”

VS zoekt mogelijk steun bij NAVO

De Amerikaanse president Obama voerde afgelopen weekend druk overleg met zijn veiligheidsadviseurs en de legertop om een mogelijke militaire interventie, en andere opties, af te wegen. Obama heeft al verschillende keren gezegd dat bij de inzet van chemische wapens een “rode lijn” zou worden overschreden.

In nrc.next van vandaag schrijft Toon Beemsterboer, redacteur Midden-Oosten, dat de VS waarschijnlijk internationale steun zoekt bij de NAVO voor een ingrijpen:

Rusland zal hoogstwaarschijnlijk zijn veto uitspreken tegen elke resolutie die militair ingrijpen legitimeert. De vraag is of Obama ook zonder steun van de VN-Veiligheidsraad tot militaire actie zal overgaan. Tegen CNN zei hij dat de VS alleen zullen ingrijpen met internationale steun en juridische legitimering. Maar een NAVO-operatie lijkt voorlopig nog ver weg. Het bondgenootschap heeft steeds gezegd dat een mandaat van de VN-Veiligheidsraad vereist is, net als regionale steun.

Hague: ook zonder unanieme steun VN ingrijpen mogelijk

William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat het “mogelijk” is op het gebruik van chemische wapens in Syrië te reageren, “zonder unanieme steun van de VN-veiligheidsraad”. Volgens hem is dit mogelijk om “humanitaire redenen” Hij weigerde te “speculeren” over het soort actie dat westerse landen zouden ondernemen, zei hij in een interview met de BBC:

“Is het mogelijk om op het gebruik van chemische wapens te antwoorden zonder unanimiteit in de VN-veiligheidsraad? Ik zou ja zeggen.”

Rusland ‘zeer bezorgd’ over eenzijdige militaire acties

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is ‘zeer bezorgd’ over eenzijdige militaire acties door de VS laat hij vandaag weten. Rusland waarschuwde Amerika gisteren al dat het niet uit zichzelf kan besluiten om in te grijpen in Syrië omdat het vredespogingen zou ondermijnen en een ‘verwoestende uitwerking’ kan hebben op de stabiliteit in het Midden-Oosten. Het zou ‘een tragische vergissing’ zijn om te snel de schuld bij het regime van Assad te leggen, zei Rusland in de verklaring.