América Móvil akkoord met verkoop E-Plus, kroonjuweel van KPN

Het hoofdkantoor van E-Plus, lang beschouwd als een van de kroonjuwelen van KPN, in Düsseldorf.
Het hoofdkantoor van E-Plus, lang beschouwd als een van de kroonjuwelen van KPN, in Düsseldorf. Foto EPA / Gero Breloer

Grootaandeelhouder América Móvil gaat akkoord met de overname van KPN-dochter E-Plus door Telefónica Deutschland. Het belang dat KPN krijgt in Telefónica Deutschland is verhoogd naar 20,5 procent. Aanvankelijk zou het Nederlandse telecombedrijf 17,6 procent verwerven. Dat heeft KPN vanochtend bekendgemaakt.

De verkoop van de Duitse dochter E-Plus levert KPN vijf miljard in contanten op. Dat bedrag was bij de oorspronkelijke deal op 23 juli al overeengekomen. Door de gewijzigde voorwaarden bedraagt de totale transactiewaarde nu 8,55 miljard euro.

Daarnaast geeft KPN Telefónica een zogenoemde call-optie voor maximaal 2,9 procent in Telefónica Deutschland, die een jaar na de levering van E-Plus kan worden uitgeoefend. América Móvil, Telefónica en KPN hebben gezamenlijk over de nieuwe voorwaarden onderhandeld.

Tot nu toe bestond er onduidelijkheid of grootaandeelhouder Slim met zijn bedrijf América Móvil de verkoop van E-Plus zou steunen. América Móvil bracht begin deze maand een bod uit op KPN. Het Mexicaanse bedrijf heeft 2,40 euro per aandeel over. Op dit moment bezit Slim bijna dertig procent van de aandelen. (Novum)