Aanklagers eisen ‘zware straf’ tegen Bo Xilai - ‘vonnis al getekend’

De uit de gratie geraakte Chinese politicus Bo Xilai wordt berecht in de rechtbank in Jinan.
De uit de gratie geraakte Chinese politicus Bo Xilai wordt berecht in de rechtbank in Jinan. AP / Ng Han Guan

Aanklagers hebben een zware straf geëist tegen de gevallen Chinese politicus Bo Xilai. Zij menen dat hij een zware straf verdient vanwege zijn gebrek aan berouw, meldt persbureau AP. Bo staat onder andere terecht voor corruptie en machtsmisbruik.

“De misdaden van de aangeklaagde zijn zeer zwaar en bovendien weigert hij schuld te bekennen. Deze omstandigheden in ogenschouw nemende verdient hij geen lichte bestraffing, maar een zware straf, in overeenstemming met de wet”, aldus de aanklagers. Hij is van mening dat tijdens de zittingen van de afgelopen dagen afdoende is bewezen dat Bo schuldig is.

Bo zelf houdt vol geen crimineel gedrag te hebben vertoond. Hij heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk geprobeerd de schuld af te schuiven op zijn vrouw Gu Kailai (“ze is krankzinnig geworden“) en zijn voormalige rechterhand Wang Lijun. Wel heeft hij erkend dat hij fouten heeft gemaakt. Fouten die uiteindelijk de opmaat vormden voor zijn val.

‘Vonnis al getekend door hoogste leiders’

Volgens buitenlandredacteur Floris van Straaten is het vonnis van Bo al getekend:

“Ondanks het krachtige verweer van Bo gaan waarnemers er nog steeds van uit dat zijn vonnis al is getekend door de hoogste politieke leiders in Beijing. Het zou zonder precedent zijn in de geschiedenis van communistisch China als in zo’n grote, politiek getinte zaak de rechters werkelijk een onafhankelijk oordeel zouden kunnen vellen. In de staatsmedia wordt nadrukkelijk naar Bo verwezen als een misdadiger die moet boeten voor zijn daden.”

De uitspraak in de zaak wordt volgende maand verwacht.

Bo uit partij gezet, verdacht van corruptie

Bo werd in september 2012 uit de Communistische partij gezet en vervolgd. Bo’s vrouw werd vorig jaar veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood, die ze als een gevaar voor haar zoon, Bo Guagua, beschouwde. Heywood werd in november 2011 dood gevonden op zijn hotelkamer in Chongqing (de stad waar Bo partijchef was). Hij was vergiftigd met cyanide. Gu Kailai bekende tijdens het proces in augustus 2012 de moord te hebben gepleegd na ruzie over een financiële kwestie.

Lees ook het uitgebreide artikel over de rechtszaak van ‘de rode kroonprins’ Bo Xilai