Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Voor prachtige animaties en een lesje zonnestelsel moet je hier zijn

Nog eens bijgepraat worden over ons zonnestelsel (wist je bijvoorbeeld dat de dagen op Mercurius langer duren dan de jaren)? of opkijken van prachtige animaties? Voor beide doeleinden is er dit filmpje.

De mensen van het Duitse gezelschap Kurzgesagt - “wij leggen dingen uit” - maken sinds kort Duitstalige filmpjes waarin weetjes langskomen over grote wetenschappelijke onderwerpen. Sinds nóg korter zijn die filmpjes er ook in het Engels, waaronder dus The Solar System -- our home in space. Omdat het geen kwaad kan het allemaal nog eens uitgelegd te krijgen, helemaal niet als het in zo’n prachtige infographics-achtige stijl gebeurt.

Want wist je al dat Saturnus zo’n lage dichtheid heeft dat de planeet in je badkuip zou blijven drijven, mits je zo’n grote badkuip zou hebben? En dat Jupiter zo groot is dat het veel van de asteroïden die ons zouden kunnen uitroeien, aantrekt?

(Ja? Ook dat over Mercurius uit de intro? Proficiat. Voor alle anderen: filmpje.)

En voor de volledigheid de eerste Engelstalige video van dezelfde makers: How evolution works.