Processen leiders Broederschap en oud-president Mubarak uitgesteld

Kort nadat het proces tegen drie Moslimbroederschapleiders in Egypte was begonnen, is het verdaagd. De reden is de afwezigheid van de verdachten, die er “om veiligheidsredenen” niet bij waren. Het proces tegen oud-president Mubarak is, nadat het eerder op de dag werd hervat, ook uitgesteld.

Voormalig president Hosni Mubarak (85) wordt bijgestaan door medisch personeel. Met een helikopter zou hij naar zijn proces worden gevlogen.
Voormalig president Hosni Mubarak (85) wordt bijgestaan door medisch personeel. Met een helikopter zou hij naar zijn proces worden gevlogen. Foto AP/ Amr Nabil

Kort nadat het proces tegen drie Moslimbroederschapleiders in Egypte was begonnen, is het verdaagd. De reden is de afwezigheid van de verdachten, die er “om veiligheidsredenen” niet bij waren.

Mohammed Badie, de hoogste leider van de Broederschap en zijn twee plaatsvervangers, Khairat al-Shater en Rashad Bayoumi staan terecht vanwege vermeend aanzetten tot geweld tijdens protesten die leidden tot de afzetting van president Mohammed Morsi. Het proces is uitgesteld tot 29 oktober, schrijft persbureau AFP.

De aanklacht betreft specifiek protesten op 30 juni bij het hoofdkwartier van de Broederschap in Kairo, waarbij negen mensen omkwamen en er 91 gewond raakten. De 70-jarige Badie wordt sinds vorige week vastgehouden. Zijn plaatsvervangers al-Shater en Bayoumi werden al eerder opgepakt.

Proces Mubarak ook uitgesteld

Het proces tegen oud-president Hosni Mubarak is ook verdaagd, nadat het eerder vandaag was hervat. Op 14 september zal het verdergaan. Mubarak staat samen met zijn gevangen zoons Gamal en Alaa en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly terecht.

Mubarak werd donderdag voorlopig vrijgelaten uit de gevangenis en zit momenteel onder huisarrest. Hij is vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het meewerken aan de moord op demonstranten tijdens de opstand tegen hem in 2011. Het hof van beroep oordeelde echter dat het proces overgedaan moest worden.