Iran: Syrische regering zal VN-inspecteurs toegang geven

Mohammad Javad Zarif (l), de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft verzekerd dat de Syrische regering volledig zal meewerken met de VN-inspecteurs
Mohammad Javad Zarif (l), de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft verzekerd dat de Syrische regering volledig zal meewerken met de VN-inspecteurs Foto AP/ Ebrahim Noroozi

De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif, heeft verzekerd dat de Syrische regering de VN-inspecteurs volledige toegang tot de plek van de recente vermeende aanval met chemische wapens zal geven. Dat meldt Reuters.

“We hebben nauwe banden met de Syrische regering en zij heeft ons verzekerd dat ze nog nooit zulke inhumane wapens heeft ingezet en volledige medewerking zal verlenen aan de VN-experts om de getroffen gebieden te bezoeken.”

Iran is een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische regering van president Assad. Vooralsnog hebben de inspecteurs, die ten tijde van de aanval al in het land waren om het mogelijke gebruik van chemische wapens te onderzoeken, beperkte toegang. Ze hebben toestemming voor onderzoek op drie plekken. De enige plek die bekend is, is Khan Al-Assal, een voorstad van Aleppo.

Kerry praat met Syrische minister over toegang VN-inspecteurs

John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft donderdag met zijn Syrische collega Walid al-Moualem gesproken, schrijft Reuters. Dat zei het ministerie gisteren. Hij zou al-Moualem hebben verzocht de inspecteurs van de VN toegang te geven tot de plek waar de vermeende aanval met gifgas afgelopen week plaatsvond.

Kerry zou hebben gebeld om “duidelijk te maken dat als het regime niets te verbergen heeft, zoals het claimt, het de inspecteurs meteen toegang had moeten geven in plaats van door te gaan met het getroffen gebied aan te vallen, toegang te blokkeren en bewijs te vernietigen”.

Defensie bereid in te grijpen als Obama dat verzoekt

Defensie in de Verenigde Staten is bereid om militair in te grijpen in Syrië, mocht president Obama daarom vragen. Chuck Hagel, de verantwoordelijke minister, herhaalde vannacht echter wat Obama zelf gisteren al zei: we verzamelen nog steeds informatie over het vermeende gebruik van gifgas door de Syrische regering afgelopen week.

De VS is momenteel bezig hun militaire vloot te herpositioneren in de Middellandse Zee om Obama de optie te geven een gewapende aanval uit te voeren. Het leger is volgens Hagel in ieder geval klaar om over te gaan tot actie, zei hij volgens persbureau Reuters tegen journalisten in Kuala Lumpur. Hagel is momenteel op werkbezoek in Azië:

“President Obama heeft Defensie gevraagd om opties voor te bereiden voor alle omstandigheden. We hebben dat gedaan en zijn bereid welke optie dan ook uit te voeren, als hij beslist een ervan te gebruiken.”

Volgens de eerste officiële onafhankelijke cijfers, gisteren naar buiten gebracht door Artsen Zonder Grenzen, zijn er 355 mensen omgekomen bij de aanval. Ze vertoonden ‘neurotoxische symptomen’, volgens de organisatie. Schattingen van de rebellen lopen uiteen van 500 tot 1500 doden.

Update 10.00: Iran heeft laten weten dat er “ernstige gevolgen” zullen zijn als de VS de vaak genoemde ‘rode lijn’ wat betreft Syrië overschrijdt. De plaatsvervangend stafchef bij het leger, Massoud Jazayeri, reageerde volgens Reuters op de mogelijkheid van een militaire interventie door de VS.

Update 12.20: De leider van de aan Al-Qaeda gelieerde groepering Al-Nusra heeft gezworen wraak te zullen nemen voor de vermeende aanval met chemische wapens. In een boodschap zei hij dat dorpen met Alawieten het doel van de groepering zullen zijn, schrijft persbureau AFP:

“De dorpen met Alawieten zullen de prijs betalen voor elke chemische raket die onze mensen in Damascus heeft getroffen.”

President Assad is zelf alawitisch moslim. De alawieten vormen een afsplitsing van de shi’itische islam.

Hagel spreekt zich niet stellig uit over gebruik chemische wapens

Hagel, toen hem werd gevraagd of hij persoonlijk al overtuigd was dat er chemische wapens zijn gebruikt in Syrië, zei dat de VS en haar bondgenoten nog steeds bezig zijn informatie daarover te vergaren. Hij wilde geen verdere uitspraak doen “totdat er meer” is, “gebaseerd op feiten”.

Bronnen binnen de Amerikaanse en Europese veiligheidsdiensten maakten vrijdag aan Reuters bekend dat zij in een voorlopige conclusie aannemen dat er chemische wapens zijn gebruikt door Syrische troepen, waarschijnlijk met toestemming van de regering van president Assad.

Update 14.40: Volgens een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris is er “heel weinig twijfel” over het feit of de regering chemische wapens heeft ingezet tegen burgers. De inlichtengemeenschap in de VS baseert zich volgens hem op “het gemelde aantal slachtoffers, de gemelde symptomen van de gedode of gewonde mensen en ooggetuigeverslagen”. Volgens de functionaris houdt de Syrische regering toegang voor de VN tot de plek van de aanval tegen om zo tijd te hebben om het bewijs te laten afbreken.

Bevolking VS tegen ingrijpen

Slechts 9 procent van de Amerikaanse bevolking zou iets voelen voor militair ingrijpen in Syrië, zo is gebleken uit een enquête van Reuters en Ipsos. 60 procent van de ondervraagden was tegen het overgaan tot actie. Meer Amerikanen (25 procent) zouden ingrijpen steunen als zou blijken dat er inderdaad chemische wapens zijn gebruikt in het land, maar ook dat percentage is gedaald, zo meldt het persbureau. Dat was iets meer dan een week eerder nog 30,2 procent.