‘De NSA luisterde ook af bij de Verenigde Naties’

Het gebouw van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Fort Meade, Maryland.
Het gebouw van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Fort Meade, Maryland. Foto AP / Patrick Semansky

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in het geheim de beelden bekeken van het interne videosysteem van de Verenigde Naties. Uit documenten die klokkenluider Edward Snowden lekte, blijkt dat de NSA vorige zomer wist in te breken in het systeem. Dat heeft het Duitse tijdschrift Der Spiegel vandaag gemeld.

Volgens Der Spiegel tonen de documenten dat de Amerikaanse inlichtingendienst ook organisaties als de Europese Unie en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) afluisterde. In de zomer van 2012 lukte het om het videosysteem van de VN binnen te dringen. De inbraak in het videosysteem zorgde voor een ‘enorme toename van gegevens van televideoconferenties en de mogelijkheid het dataverkeer te ontcijferen’, citeerde Der Spiegel de NSA uit de geheime documenten. In een van de documenten zou staan:

“Het dataverkeer geeft ons inzicht in het interne videosysteem van de Verenigde Naties (jippie!)”

In drie weken tijd wist de geheime dienst zodoende de hand te leggen op 458 gesprekken, terwijl de NSA er daarvoor twaalf wist te ontcijferen.

Volgens de Duitse krant merkte de NSA in één geval dat ook de Chinese inlichtingendienst probeerde het videosysteem te infiltreren.

Ook afluisterprogramma voor ambassades en consulaten

Volgens de documenten bespioneerde de NSA de EU-afdeling in New York ook nadat de organisatie in september 2012 naar een nieuw pand was verhuisd. Er zijn papieren bij die plattegronden en kantoorinrichtingen van het EU-gezantschap tonen. Daarnaast loopt er een afluisterprogramma voor meer dan tachtig ambassades en consulaten wereldwijd.

De informatie die de afgelopen maanden via klokkenluider Edward Snowden (die voor de NSA werkte) naar buiten komt, laat zien in welke mate de inlichtingendiensten afluisteren. Volgens Washington gebeurt alles binnen de grenzen van de wet en heeft het lekken van de documenten de nationale veiligheid schade berokkend.

Steinbrück: onderbreek vrijhandelsoverleg met VS

Peer Steinbrück zou de Europese onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag willen opschorten uit protest tegen de praktijken van de NSA. Dat heeft de sociaaldemocratische uitdager van de Duitse premier Angela Merkel vandaag gezegd tegen de publieke omroep ARD. Steinbrück hoopt na de Bondsdagverkiezingen in september bondskanselier te worden.

“Ik zou de onderhandelingen onderbreken tot de Amerikanen zeggen of de kantoren van de Duitse regering en de Europese instituties worden afgeluisterd.”

De SPD-voorman bekritiseerde Merkel, omdat haar regering met Washington in gesprek blijft over een verdrag dat de handelsbarrière tussen de Europese Unie en de VS moet opheffen. “We weten niet of de Amerikanen met technische apparatuur onder onze bureaus zitten”, aldus Steinbrück.

Volgens de Duitse privacywaakhond zijn de Amerikaanse afluisterprogramma’s in strijd met het verdrag tussen de EU en de VS dat gegevens juist zou moeten beschermen.