Zelfbenoemd strijder voor westerse waarden

De anti-islamactivist Jaap Mollema (46) stierf vol democratische plannen.

Jaap Mollema
Jaap Mollema

Er is moed voor nodig om door een megafoon te roepen wat je vindt. Jaap Mollema deed dat. In een leren jasje en met pet stond hij voor een gebouw. Binnen vergaderde Hizb ut-Tharir, een extreme moslimorganisatie die streeft naar islamitische heerschappij. Het was 2012, het filmpje staat op YouTube.

Er stond een klein groepje mensen om Mollema heen. En dat constateerde hij zelf ook, door de megafoon: „Het is een kleine bende die de moed heeft te strijden voor de westerse waarden.” Hij stond, zei hij, voor waarden als gelijkheid van man en vrouw, blank en zwart, homo en hetero, gewetensvrijheid voor het individu. En hij streed met hart en ziel tegen de naar zijn mening totalitaire en barbaarse ideologie van de islam.

Het was een klein groepje rond de man met de megafoon. Maar de groep geestverwanten was veel groter. Zij volgden hem via zijn website Amsterdam Post (nu uit de lucht) en via Twitter. Bekender dan zijn eigen naam was zijn alias Prof. Drs. G.B.J. van Frikschoten – kortweg ‘Frik’.

Een van die geestverwanten is de joods-christelijke pastor Ben Kok die Mollema voor het eerst tegenkwam in 2009 toen Kok protesteerde tegen het „kapen van de Kristallnachtherdenking door de linkse beweging ‘Nederland Bekent Kleur’.” Mollema vond het net als Kok verschrikkelijk dat het herdenken van de jodenvervolging ondergeschikt werd gemaakt aan een oproep voor vrijheid voor iedereen: voor moslims in Nederland bijvoorbeeld, die alle vrijheid hebben, vonden ze. Kok: „Jaap was een zeer bewogen strijder voor een betere, eerlijker samenleving. ”

Mollema groeide in Groningen op, maar woonde al jaren met zijn partner in Amsterdam. Hij had niet gestudeerd, maar hield zich goed staande in elitair gezelschap, zegt vriend en politicus Hero Brinkman (eerst PVV, nu Democratisch Politiek Keerpunt). „Hij was een selfmade-man, intelligent, maar geen studeerkamergeleerde. Een doener.”

Een luidruchtig anti-establishmentfiguur, werd hij op de website GeenStijl genoemd. Hij was altijd op zoek naar de waarheid, zegt Ben Kok. Ze discussieerden veel. Ook over God. „Wie God is, wat Hij dan doet om een betere wereld te realiseren. En natuurlijk over zijn afschuw van de koranafgod.”

Jaap Mollema wond zich niet alleen op over de islam. Hij wilde een politieke partij oprichten en meedoen aan de verkiezingen voor de Amsterdamse gemeenteraad. „We gaan de hoofdstad heroveren uit de wurggreep van de PvdA! Ik heb er zin an!”, schreef hij op zijn website. Vlak voor zijn dood twitterde hij: „Zo, effe een partij oprichten nu.”

Na de oprichtingsvergadering fietste hij in de vroege ochtend van 8 augustus naar huis en kwam op de Stadhouderskade onder een vrachtwagen. Hij is 46 jaar geworden.