Zalm zit lekker op zijn plek bij ABN Amro...

De titel langstzittende minister van Financiën heeft hij al op zak. En als alles meezit wordt Gerrit Zalm ook nog de langstzittende bestuursvoorzitter van ABN Amro. Vrijdag solliciteerde hij openlijk naar een tweede termijn. Ook na een beursgang wil de 61-jarige Zalm aanblijven als topman. Voor vier jaar. Als hij afzwaait heeft hij dan 9,5 jaar aan het roer van de bank gestaan. „Een echte bankier” voelt hij zich inmiddels. Alles went. Zijn autobiografie uit 2009 heette nog De romantische boekhouder. Vergeten is zijn bestuursfunctie bij DSB Bank die later omviel. Vergeten is dat toezichthouder AFM twijfelde aan zijn deskundigheid. Zalm kan een nieuwe termijn bijna niet mislopen. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil hem langer bij ABN Amro. Alleen de aandeelhouders moeten zich nog uitspreken. Zalm is oud-politicus; oud-politici stellen zich alleen openlijk kandidaat als ze het ook worden.