VN-troepen in Congo bestoken rebellen M23

Een speciale interventiemacht van de Verenigde Naties heeft deze week voor het eerst artilleriebeschietingen uitgevoerd op posities van de rebellengroepering M23 in de buurt van de stad Goma, vlakbij de grens met Rwanda in het oosten van Congo. Dat gebeurde donderdag in reactie op mortierbeschietingen van de rebellen op woonwijken van de stad. Daarbij kwamen ten minste vier burgers om het leven.

De 3.000 man tellende VN-interventiebrigade in Oost-Congo heeft een bijzonder mandaat: ze heeft de uitdrukkelijke toestemming om de rebellen aan te vallen, om te voorkomen dat ze machteloos moet toekijken zoals vorig jaar november bij de (tijdelijke) verovering van Goma door strijders van M23. Die gebeurtenis leidde toen tot paniek in de regio.

Een zegsman van de VN-troepenmacht benadrukte vrijdag dat de artilleriebeschietingen op stellingen van de rebellen een defensieve actie betroffen, geen offensieve. Doel was om burgers te beschermen, alsmede de basis van de VN-macht zelf, aldus de woordvoerder.

De speciale VN-macht opereert samen met het Congolese regeringsleger. Volgens bronnen in Goma duurden de nieuwe gevechten tussen dat leger en milities van M23 vrijdag voort. Een woordvoerder van de Congolese regering in Kinshasa zei de assertieve houding van de VN-soldaten toe te juichen. Congo zegt dat Rwanda M23 militair steunt op Congolees grondgebied.

Aan de VN-interventiemissie doen soldaten mee uit Zuid-Afrika, Tanzania en Malawi. (AFP, AP)