Syrië: rebellen gebruiken chemische wapens tegen ons

Syrische staatsmedia hebben de rebellen in het land er vandaag van beschuldigd in Damascus chemische wapens te hebben ingezet tegen regeringstroepen. Eerder deze week beschuldigden de rebellen de regering van het gebruik van chemische wapens.

De VN-chef voor ontwapening, Angela Kane, kwam vandaag aan in Damascus om een onderzoek naar het mogelijke gebruik van chemische wapens deze week in die stad mogelijk te maken.
De VN-chef voor ontwapening, Angela Kane, kwam vandaag aan in Damascus om een onderzoek naar het mogelijke gebruik van chemische wapens deze week in die stad mogelijk te maken. Foto EPA /STR

Syrische staatsmedia hebben de rebellen in het land er vandaag van beschuldigd in Damascus chemische wapens te hebben ingezet tegen regeringstroepen. Door een succesvol offensief van het leger zagen de rebellen zich genoodzaakt het gifgas in te zetten, aldus de staatstelevisie. Eerder deze week beschuldigden de rebellen de regering van het gebruik van chemische wapens.

Op de staatstelevisie werden beelden getoond van plastic kruiken, gasmaskers, reageerbuisjes en explosieven die in schuilplaatsen van de rebellen zouden zijn gevonden. Er werden echter geen beelden getoond van de militairen tegen wie het gifgas zou zijn gebruikt, in de wijk Jobar.

Het Syrische staatspersbureau meldde dat een aantal militairen die bij het offensief betrokken waren ademhalingsproblemen kregen of zelfs “stikten” nadat “gewapende terreurgroepen chemische wapens hadden gebruikt”. Wat er precies bedoeld werd met “stikken” is onduidelijk, en het staatspersbureau maakte geen melding van dodelijke slachtoffers. De regering noemt de rebellen in verklaringen steevast “terroristen”.

Update 18.10: De Syrische oppositie ontkent het gebruik van chemische wapens tegen de regeringstroepen, zo meldt AFP. Volgens de rebellen dienen de beschuldigingen van het regime slechts ter afleiding van de eigen “herhaalde en methodische misdaden” van het regime tegenover Syrische burgers.

‘Afgelopen woensdag gifgasaanval door leger’

De rebellen meldden eerder deze week dat het leger gifgas had ingezet bij een aanval op verschillende voorsteden van Damascus. Daarbij zouden mogelijk honderden mensen zijn omgekomen, maar de verklaringen daarover verschilden sterk. In de loop van de week verschenen beelden van lijken met schuim rond hun mond en neus, tekenen van een mogelijke gifgasaanval.

Update 17.15: Uit een eerste onafhankelijke telling van het dodental van de aanval deze week, blijkt dat 355 mensen zijn overleden. Ze vertoonden “neurotoxische symptomen”, aldus Artsen Zonder Grenzen volgens persbureau AFP. Lees hier verder.

De beweringen van de rebellen konden deze week nog niet onafhankelijk worden bevestigd. De regering ontkent in alle toonaarden gifgas te hebben gebruikt en zei dat de rebellen de beschuldigingen gebruiken ter afleiding van een team van de Verenigde Naties dat momenteel in Damascus is om het gebruik van chemische wapens in het land te onderzoeken.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland hebben Syrië opgeroepen inspecteurs van de Verenigde Naties de berichten over de gifgasaanval te laten onderzoeken. De Veiligheidsraad verklaarde na een spoedzitting dat er helderheid nodig is, maar riep niet expliciet op tot onderzoek van de VN-onderzoekers die in het land zijn. De VN-chef voor ontwapening, Angela Kane, is momenteel echter wel in Syrië om te proberen een dergelijk onderzoek mogelijk te maken. De Verenigde Staten beraden zich inmiddels op de diverse mogelijkheden tot militair ingrijpen in Syrië.

De inspecteurs die op dit moment in Syrië zijn, gaan onderzoek doen naar drie eerdere aanvallen, waarbij, naar verluidt, chemische wapens zijn gebruikt. Het gaat onder andere om een aanval bij Khan al-Assal, een voorstad van Aleppo. De twee andere plaatsen worden omwille van de veiligheid geheimgehouden. Het duurde maanden voordat de VN en Syrië een overeenkomst hadden bereikt om het onderzoeksteam Syrië binnen te laten. Het mandaat van het team is echter voorlopig nog beperkt tot de drie van tevoren bepaalde locaties.