Opinie

Ruimenen

Meneer Manning wordt mevrouw Manning. Bradley heet voortaan Chelsea. Ik raad die lekkende collega Snowden aan niet hetzelfde te willen. Tenminste niet zo lang hij in Rusland woont. Is op dit moment niet het land waar je lekker ontspannen omgebouwd rondkuiert. Vraagje: is die verbouwing van Bradley tot Chelsea nieuws? Dit is toch een pure privé-aangelegenheid? Moet zij toch weten wat zij met zijn lijf doet? Gaat het ons ook aan met wie ze na verbouwing het bed gaat delen? Misschien wordt ze wel lesbisch. Dat laatste lijkt me trouwens zonde van de hele onderneming. Maar gaat het ons aan?

Ik vraag dat omdat ik deze week iets las over een politicus die gaat scheiden. Was die scheiding nieuws? In zijn geval was het een beetje ingewikkeld omdat hij nog niet zo lang geleden zijn gelukkige gezinnetje, inclusief gehandicapte dochter, pontificaal had ingezet bij zijn verkiezingscampagne. Dat spotje leverde hem veel stemmen op. De mijne raakte hij er juist door kwijt.

Waarom? Door dat dochtertje. Ik ben tegen kindermisbruik. Hoewel? Ik tik dit stukje op een computer die ergens in China door een paar kleuters in elkaar is gewriemeld en draag een overhemd dat ongetwijfeld in Bangladesh is gestikt door kinderhandjes. Aan elke iPhone kleeft veel geronnen bloed. Maar ik eet geen plofkip en martelvarken meer. En op Schiphol neem ik uit milieu-oogpunt nooit de loopband. Dus ik deug wel. God wat deug ik!

Inmiddels giechelden wat roddelnichten op televisie dat het gerucht gaat dat de politicus die gaat scheiden het met zijn persvoorlichter doet. Dit hadden ze uiteraard niet van de persvoorlichter gehoord, maar van een twitterende roddelmiep. Dat Twitter is namelijk één grote dameskapsalon.

De zogenaamde kwaliteitsmedia vroegen zich daarna af of de scheiding van de politicus eigenlijk wel nieuws was en deugende journalisten vertelden in beschouwende artikelen dat er ondertussen roddelhomo’s op televisie gniffelden dat hij het met zijn persvoorlichter doet. Hierdoor weten wij, intellectuelen die ons principieel nooit in de ruftende spelonken van de Telegraafkrochten begeven, ook dat deze roddel gonst. Heerlijk toch?

Maar is het nieuws? Nee, het is geen nieuws, maar door die vraag serieus te stellen en alle feiten te behandelen is iedereen op de hoogte.

Over nieuws gesproken: ik las nergens wat ik van een aantal vrienden hoorde. Op Lowlands danste een meute van een kleine 55.000 mensen die allemaal vrolijk uit de snoeppot hadden genomen. Er werd ook veel gedronken. Heel veel. En wat doe je als je glas leeg is? Dan laat je het vallen.

Op die glazen zat statiegeld. Voor elf glazen kreeg je twee euro zestig. Dus wat gebeurde? Op de dansvloeren kropen tientallen Roemenen, die als gekken plastic bekers verzamelden en inruilden. Ze werden de Ruimenen genoemd. Een vriend van mij zag twee Roemenen twaalfhonderd euro cashen. Dat zijn veel bekers. Dan heb je hard en slim gewerkt. Prachtig beeld: onze gedrogeerde jeugd die alles ongeïnteresseerd en nonchalant op de grond laat flikkeren en Roemenen die de boel heel snel opruimen. Dat vind ik nou mooi nieuws. Voor we ze weer massaal van zakkenrollerij beschuldigen. Daar schijnen ze trouwens wel heel goed in te zijn.

Ik was vroeger ook Ruimeen. Als kind verzamelde ik op de hockeyclub lege bierflesjes, die de kakkers naast het veld lieten slingeren. Van het statiegeld kocht ik een Mars en een Bounty en een Snickers en een Nuts en een flesje Joy! Die laatste limonade bestaat helaas niet meer. Dit gebeurde op de katholieke hockeyclub Be Fair, waar kapelaan Bos jaarlijks aan het begin van het seizoen het hoofdveld kwam zegenen. Met wijwater! Misschien een goed idee voor de Amsterdam Arena?

Maar terug naar het echte nieuws: Op welk moment wordt Chelsea Manning eigenlijk overgeplaatst naar een vrouwengevangenis? Doet er natuurlijk ook niet toe. Wanneer is zij klaar als vrouw? Zal zij ooit nog een behaatje van Marlies Dekkers dragen? Krijgt ze eigenlijk wel tieten? Ik begrijp dat ze zich niet laat opereren en het met hormoonpreparaten gaat doen. Misschien wil de Rabobank het financieren. Die hebben in een laatje van de wielerploeg vast nog wel wat liggen. Wel jammer dat ze geen implantaten neemt. Die kunnen namelijk geweldig lekken.