Raak alle muren aan vanuit je bed

Sommige kamers zijn zo klein dat meubels op de gang zet om zijn bagage kwijt te kunnen, zegt hij in het slot van een serie over hoteltrends.

Hotel The Jane, New York
Hotel The Jane, New York

I k ga op reis en ik neem mee: 1 onderbroek, 1 paar sokken, 1 T-shirt, 1 broek en 1 pak Dreft. Meer zit er niet in, als je tenminste geen zin hebt je blauw te betalen aan het inchecken van koffers, want steeds meer vliegmaatschappijen vragen daarvoor forse bedragen. (Ironisch genoeg heeft Rusland – toch geen land dat bekendstaat om zijn vriendelijke wetgeving – als enige land ter wereld een wet die airlines dit soort extra kosten verbiedt, maar dit terzijde).

Misschien zijn deze kosten een geluk bij een ongeluk, want wie met veel bagage reist, komt op zijn hotelkamer van een koude kermis thuis. Hotelkamers worden namelijk steeds kleiner, vooral in de grote steden, waar vierkantemeterprijzen hoog liggen.

Nou is klein niet erg, maar piepklein is een probleem. En daar gaat deze trend over. Celafmetingen. Je-kont-niet-kunnen-kerenkamers. Vanuit het bed de vier muren kunnen aanraken. In het New Yorkse Hudson Hotel raakte ik in oorlog met het kamermeisje dat het in de weg staande tafeltje dat ik op de gang had gezet, elke keer weer terugzette. Omdat, zei ze, de ontwerper dat zo bepaald heeft (bedankt Philippe Starck). Aan kastruimte wordt helemaal niet meer gedaan in dit soort kamers. Een plank en een stel hangertjes aan een stang, meer is het niet. Het beste is te reizen met een zachte rugzak die op de kamer als hoofdkussen dienst kan doen. Want no way dat je je koffer ergens kwijt kunt.