‘Ik maak met de brandweerheli even gebruik van je zwembad, obrigado!’


Lig je lekker uit te slapen in je vakantie, hangt er ineens een brandweerhelikopter naast je slaapkamerraam. “Even wat water lenen bij de buren. Noodgevalletje.”

Het overkwam de Portugees João Guimarães deze zomer. Een AS350 kwam zo’n 25 keer z’n zak met water vullen omdat een bosbrand wel heel dicht in de buurt van huizen kwam. Dat is toch telkens zo’n 600 liter water wat de buurman uit z’n zwembadje zag verdwijnen. Echter, geen paniek.

De afspraak in Portugal is namelijk dat in noodgevallen dergelijke watervoorzieningen door de brandweer mogen worden aangesproken. Baal je er als zwembadeigenaar een beetje van, kun je een klacht indienen en krijg je de schade vergoed. João’s buurman deed dat overigens niet, zijn waterpeil zou zelfs maar zo’n 40 cm gedaald zijn dus het kon blijkbaar wat lijden.

De piloot van deze heli ging later nog in gesprek met João en vertelde hem dat hij juist van een brand elders huiswaarts keerde toen hij een nieuwe brand spotte. Het is niet normaal om van zwembaden van particulieren te gaan snoepen, maar ook niet illegaal. Als er niets anders voorhanden is gebeurt dit wel vaker.

Toen de brandweerwagens arriveerden had de heli het vuur al (binnen 20 minuten) geblust. Via de piloot kwam onze vriendelijke Portugees aan nog wat extra beeldmateriaal, on-board welteverstaan: