Obama overweegt militair ingrijpen Syrië, vloot nu op ‘Libië-sterkte’

Een deel van de vloot die nu nabij Syrië ligt, met voorop de 'guided missile destroyer' USS Ramage.
Een deel van de vloot die nu nabij Syrië ligt, met voorop de 'guided missile destroyer' USS Ramage. AFP archief / Chad R. Erdmann

Barack Obama heeft het Pentagon gevraagd een overzicht te maken van de militaire opties voor de Verenigde Staten in Syrië. Vanmiddag praat hij met zijn adviseurs. Ondertussen naderen Amerikaanse oorlogsschepen het territorium van Bashar al-Assad na berichten dat Syrië chemische wapens tegen burgers heeft ingezet. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel.

Volgens Obama is een ingrijpen op zeer korte termijn welhaast onmogelijk gezien de internationale overleggen en akkoorden die daarvoor eerst nodig zijn, aldus AP. Minister Hagel, die sprak met verslaggevers die met hem naar Azië reizen, wilde zich niet in detail uitlaten over wat de VS in Syrië kan doen.

Zelfde vloot als in 2011 bij actie tegen Gaddafi

Medewerkers van zijn ministerie zeggen dat een vierde oorlogsschip naar het oosten van de Middellandse Zee is gevaren. De Amerikaanse oorlogsbodems kunnen alle vier kruisraketten afschieten, maar orders hiertoe zijn nog niet gegeven. In 2011 werden door dezelfde schepen onder meer Tomahawkraketten ingezet in Libië bij de internationale actie Odyssey Dawn die uiteindelijk leidde tot de val van het regime van Moammar Gaddafi.

Obama is vooralsnog terughoudend als het gaat om ingrijpen in Syrië. Een jaar geleden stelde de Amerikaanse president nog dat er een “rode lijn” wordt overschreden als Syrië chemische wapens inzet, maar Obama heeft zich nog niet uitgelaten over de vraag of die lijn nu is overschreden. Obama zou in Syrië niet alleen met het leger van Assad, maar inmiddels ook met Al-Qaeda en Hezbollah te maken krijgen.

‘Samen met internationale gemeenschap’

Hagel heeft gezegd dat de VS samen met de internationale gemeenschap nog aan het achterhalen is wat er deze week precies is gebeurd in Syrië.

“Als de VS weer een land aanvalt zonder VN-mandaat en zonder duidelijk bewijs om die aanval te rechtvaardigen, is het de vraag of dat volgens het volkenrecht mag.”

Woensdag kwamen bij een aanval in een buitenwijk van Damascus zeker honderd mensen om. Als de berichten dat daarbij chemische wapens zijn ingezet kloppen, is het de meest ernstige aanval met chemische wapens sinds de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein duizenden Koerden vergaste in de plaats Halabja, een kwart eeuw geleden.