Iran weet het zeker: het was gifgas, nu ingrijpen in Syrië

Een rouwend koppel bij een van de tientallen lichamen in doeken gewikkeld voor een begrafenis in een buitenwijk van Damascus na de vermeende gifgasaanval van deze week.
Een rouwend koppel bij een van de tientallen lichamen in doeken gewikkeld voor een begrafenis in een buitenwijk van Damascus na de vermeende gifgasaanval van deze week. AFP - SHAAM / Ammar al-Abini

Hassan Rohani is vandaag voor het eerst stellig: in Syrië zijn doden gevallen door chemische wapens. Hij roept de internationale gemeenschap op tot maatregelen.

De nieuwbakken president van Iran, een gezworen bondgenoot van Syrië, deed volgens Reuters geen uitspraken over welke van de strijdende partijen zich vergrepen heeft aan chemische wapens.

“Veel van de onschuldige burgers van Syrië zijn gewond geraakt en gemarteld door chemische middelen, en dat is betreurenswaardig. Wij veroordelen het gebruik hiervan ten zeerste en volledig. De Islamitische Republiek vraagt de internationale gemeenschap al zijn macht te gebruiken om verder gebruik van deze wapens overal ter wereld, en met name in Syrië, te voorkomen.”

Iran sprak zich eerder uit over de vermeende gifgasaanval van deze week en beweerde toen dat de rebellen hier achter zaten. Het land was toen evenmin stellig over of het daadwerkelijk om chemische wapens ging. Ook Rusland wees met de beschuldigende vinger naar de oppositionele strijdkrachten, maar is nu inmiddels vóór onderzoek naar de gebeurtenissen.

De Verenigde Staten beraden zich inmiddels op de diverse mogelijkheden tot militair ingrijpen in Syrië. Inmiddels is VN-gifgasexpert Angela Kane in Damascus aangekomen. Ze gaat een ultieme poging doen voldoende bewegingsruimte af te dwingen bij het regime om onderzoek te doen naar de vermeende gifgasaanval.