Interne kritiek op sterk gestegen kosten Guantánamo Bay

Gevangenen van Camp 4 op Guantanamo bidden bij zonsopkomst.
Gevangenen van Camp 4 op Guantanamo bidden bij zonsopkomst. AP / Brennan Linsley

Amerikaanse legerofficieren die belast zijn met terreurgevangenis Guantánamo Bay op Cuba zijn kritisch over de sterk gestegen kosten per gevangene en de politieke aarzelingen om een beslissing over de omstreden gevangenis te nemen. Die stilstand leidt tot woede onder de gevangenen, waardoor meer bewakers nodig zijn. Dat schrijft NRC Handelsblad vanochtend.

Op Guantánamo Bay zitten 166 mensen vast. Tien jaar geleden waren dat er nog 660. De kosten per gevangene zijn sindsdien alleen omhoog gegaan. Dit jaar geeft het leger 454 miljoen dollar uit (340 miljoen euro) aan de gevangenis, rekende Carol Rosenberg van de Miami Herald uit. Dat is meer dan 2,7 miljoen dollar per gevangene. In 2003 was dat 230 miljoen, of nog geen 350.000 dollar per gevangene. Luitenant-kolonel Todd Breasealle zegt tegen NRC-correspondent Guus Valk die deze week op Guantanamo is:

“Dit is nauwelijks redelijk te noemen voor de belastingbetaler en verschrikkelijk inefficiënt.”

‘Wij weten niets zeker’

Deze week stonden op Guantánamo Bay vijf gevangenen terecht voor een omstreden tribunaal. Ze zouden betrokken zijn geweest bij het beramen van de aanslagen van 11 september 2001. President Barack Obama is tegen het tribunaal, en wil dat Guantánamo Bay sluit. Het Congres houdt de sluiting van de gevangenis juist tegen.

Volgens kapitein Robert Durand moeten de militairen op Guantánamo Bay “twee orders tegelijk uitvoeren”.

“De president wil de plek sluiten, maar het Congres wil de plek openhouden. Dat betekent dat we niets zeker weten, en er het beste van moeten maken.”