Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gedeputeerde en oud-partijleider Bonaire voor de rechter om corruptie

Onder anderen Ramonsito Booi, voormalig gedeputeerde op Bonaire en voormalig Statenlid, hier op een foto uit 2010, moet 25 november voor de rechter komen.
Onder anderen Ramonsito Booi, voormalig gedeputeerde op Bonaire en voormalig Statenlid, hier op een foto uit 2010, moet 25 november voor de rechter komen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Voormalig minister van Economische Zaken van de Nederlandse Antillen en huidig gedeputeerde van Bonaire Burney El Hage moet 25 november voor de rechter verschijnen wegens corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Ramonsito Booi, voormalig gedeputeerde op Bonaire en voormalig Statenlid, staat die dag terecht voor corruptie, valsheid in geschrifte en oplichting.

De rechtszaak is de uitkomst van een grootscheeps onderzoek naar fraude en corruptie in het openbaar bestuur van Bonaire, sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.

Uit de dagvaardingen blijkt, zo bevestigt Booi desgevraagd, dat hij zich moet verantwoorden voor een grondtransactie. Booi zou een bedrijf, waarmee hij als directeur van het Bonairiaanse overheidsbedrijf en adviseur van het bestuurscollege van doen had, bevoordeeld hebben. Van hetzelfde bedrijf kocht hij privé een stuk grond, volgens de verdenking ver onder de marktprijs. El Hage staat terecht voor het aanmenen van giften rond de bouw van zijn woning en voor hypotheekfraude. Ook de vrouw van El Hage is gedagvaard. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren.

Booi en El Hage zijn van Union Patriotiko Boneriano (UPB), de zusterpartij van het CDA op Bonaire. Booi was jarenlang partijleider en adviseur van het door de UPB gedomineerde bestuurscollege op Bonaire.

OM begon in 2008 groot onderzoek naar fraude op Nederlandse Antillen

In 2008 begon het Openbaar Ministerie op de toenmalige Nederlandse Antillen een onderzoek naar fraude, steekpenningen en witwaspraktijken. Daaruit rezen ook verdenkingen tegen beide bestuurders. In 2009 deed de Rijksrecherche huiszoekingen bij Booi en El Hage. Na een sepot van de zaak beval het Gemeenschappelijk Hof in Willemstad, Curaçao, in september vorig jaar dat beide politici toch vervolgd moesten worden.

Booi zegt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien:

“Van het corruptieonderzoek naar acht dossiers is nog slechts de verdenking in één dossier over. Laat ze maar bewijzen dat Burney en ik iets gedaan hebben wat niet mag.”