Courgette in het zuur

Courgettesoep is in zijn klassieke vorm met boter en room natuurlijk heel lekker, maar kan ook heel anders worden gemaakt door bijvoorbeeld eerst wat ui te stoven met een aardig stukje verse gember en flink wat vers gemalen peper, courgette erbij, scheutje citroensap erbij, wat water of groentebouillon en gaar laten stoven tot alles zacht is. Even de staafmixer erdoor en een beeldige, lichtgekleurde soep staat zomers te lachen. Een vriendin maakt deze soep zonder courgette, met heel veel zoete witte uien en dient hem koud op – verrukkelijk.

Wie te grote courgettes heeft, kan daar ook heel goed zoetzuur van maken, dan is de flauwheid van geen enkel belang meer, en het zuur tast toch altijd elke structuur aan.

Van vrienden kreeg ik dit inmaakrecept dat heel goed bevalt. Het zuur kan gegeten worden bij vet en/of pittig eten, maar ook genoten worden met een plakje leverworst of osseworst en een koele jonge of oude borrel. Kan ook strakjes, als het weer wat herfstiger is geworden heel leuk zijn. En wat is men zichzelf dan dankbaar voor de kleine inspanningen nu geleverd.

Ingemaakte courgettes

2 kilo courgettes

50 g zout

5 dl witte wijnazijn

300 g suiker

2 uien

2 teentjes knoflook

1 tl koenjit

2 dessertlepels inmaakkruiden

Snijd de courgettes doormidden en schep de zaden eruit.

Snijd ze in repen van de maat die prettig lijkt om te eten en bestrooi die met het zout. Laat twee uur in een vergiet staan.

Spoel dan het zout eraf en laat de courgettes uitlekken of droog ze in een theedoek.

Snijd de ui in kwartringen en de knoflook in plakjes. Doe die met de wijnazijn, de suiker, koenjit en de inmaakkruiden in een ruime pan en breng aan de kook.

Doe de courgettes erbij, eerst zullen ze flink boven het vocht uitsteken maar ze geven snel zelf ook vocht af en slinken dan waardoor ze min of meer onder komen te staan.

Laat ze een kwartiertje stoven, ze moeten stevig blijven.

Schep de hete courgettes in in kokend water gesteriliseerde potten en giet er zoveel vocht bij dat ze onder staan.

Ze zijn ongeveer een jaar houdbaar.

En zo is courgette ook zoetzuur, maar heel anders, als een (Libanees) slaatje

1,25 dl olijfolie

1 rode ui

900 g (kleine) courgettes

2 el witte wijnazijn

2 el citroensap

2 el suiker

1 tl korianderzaad

1 tl dillezaad

½ tl kaneel

2 el pijnboompitten

2 el krenten

Snijd de courgette in repen en die weer in stukjes – denk aan frieten. Snipper de ui en bak die een minuut of vijf in een koekenpan in de olie tot hij zacht is (maar niet bruin).

Doe de courgette erbij en bak die ook tot hij zacht is. Giet de azijn en het citroensap erover en doe de suiker, de kaneel en de zaden erbij. Maak op smaak met peper en zout.

Laat vijf minuutjes pruttelen en doe er dan de pijnboompitten en de krenten bij. Kook het vocht nog een minuut of vijf in.

Laat de groente afkoelen en zet de salade een uur (of langer) in de ijskast voor het serveren.