CDA in Eerste Kamer dreigt kabinetsplannen te torpederen

Elco Brinkman (R) met fractieleider Sybrand van Haersma Buma, hier tijdens het CDA-congres vorig jaar over de nederlaag bij de laatste verkiezingen, lijken met het CDA dwars voor de kabinetsplannen te gaan liggen.
Elco Brinkman (R) met fractieleider Sybrand van Haersma Buma, hier tijdens het CDA-congres vorig jaar over de nederlaag bij de laatste verkiezingen, lijken met het CDA dwars voor de kabinetsplannen te gaan liggen. ANP / Robin Utrecht

Het CDA in de Eerste Kamer zal het kabinet niet aan een meerderheid helpen als het zijn plannen voor nivellering van inkomens en hogere lasten handhaaft. Dit zegt voorzitter Elco Brinkman van de senaatsfractie van het CDA vandaag in NRC Handelsblad.

Hij wijst er bovendien op dat de VVD, de grootste regeringspartij, verdeeld is over de rol van de Eerste Kamer. Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, heeft al enkele malen betoogd dat de senaat niet het politieke oordeel van de Tweede Kamer moet overdoen. Anders kan de senaat volgens Zijlstra beter worden opgeheven.

Maar de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer, Zijlstra’s partijgenote Ankie Broekers-Knol, noemde de senaat voor de zomer nog ‘een politiek lichaam’, aldus Brinkman.

“Kennelijk moet Halbe nog zendingswerk in de eigen partij verrichten.”

Confrontatie senaat en kabinet al vóór Prnsjesdag

Brinkman zegt dat de verwachte confrontatie van het kabinet met de senaat zich waarschijnlijk al vóór Prinsjesdag zal voltrekken. Het kabinet streeft ernaar zijn plannen voor verlaging van de pensioenpremies, die het rijk circa 3 miljard euro zouden opleveren, nog voor de derde dinsdag met de senaat te bespreken.

Maar in de voorstellen die nu voorliggen – waar de hele oppositie in de Tweede Kamer tegen was – bevatten een nivellering die voor het CDA onaanvaardbaar is, aldus Brinkman. Hij zinspeelt er ook op dat het CDA later dit jaar tegen het belastingplan van het kabinet zal stemmen. In dit geval is er vermoedelijk geen meerderheid voor hogere belasting en inkomensnivellering.

“Het CDA in de senaat gaat het kabinet niet alleen maar nee verkopen. Maar als het om hogere lasten en nog meer nivelleren gaat, trekken wij een streep.”