Bo Xilai verzet zich stevig en geeft echtgenote schuld malversatie

Voormalig politiechef Wang Lijun in het getuigenbankje (R) legt een verklaring af tijdens het proces Bo Xilai, in het beklaagdenbankje, aandachtig luistert.
Voormalig politiechef Wang Lijun in het getuigenbankje (R) legt een verklaring af tijdens het proces Bo Xilai, in het beklaagdenbankje, aandachtig luistert. AP / Jinan Intermediate People's Court

De gevallen Chinese partijbons Bo Xilai heeft vandaag gezegd dat zijn vrouw degene is die overheidsgeld heeft verduisterd en dat hij er niet van op de hoogte was. Ook vertelde de voormalige Rode Prins hoe hij vervreemd raakte van zijn echtgenote Gu Kailai nadat hij een affaire had gehad.

Bo wordt verdacht van omkoping, verduistering en machtsmisbruik. Zijn proces ging vandaag de derde dag in. De oud-politicus gaf aan spijt te hebben dat hij geen stokje stak voor het gedrag van zijn vrouw.

“Ik schaam me er voor. Ik was te onachtzaam, zeker gezien dit publieksgeld was. Ik heb het geld vervolgens later niet teruggehaald (…) maar kan je zeggen dat het mijn bedoeling was dit geld te verduisteren? Nee.”

‘Charismatische Bo niet als mak schaap naar slachtbank’

Gisteren verklaarde hij al dat zij “gek geworden” was. Op de eerste dag van zijn proces trok hij een deel van een eerdere verklaring in. Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten vandaag in NRC Handelsblad:

“Het grootste politieke proces in China van de afgelopen decennia is donderdag en gisteren uitgelopen op een onverwacht spektakel. Bo Xilai (…) verdedigde zich fel tegen alle beschuldigingen aan zijn adres. Anders dan veel andere verdachten in communistische showprocessen in het verleden laat de charismatische Bo zich niet als een mak schaap naar de slachtbank leiden.”

Veroordeling Bo vrijwel zeker

Gu werd in augustus 2012 veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Hoewel de moord doorgaans wellicht zou zijn toegedekt met de sluier van partijprotectionisme, zette de vlucht van een politiecommissaris een reeks gebeurtenissen in gang die leidde tot de val van een van de grootste politieke beloftes van China.

Een verklaring van de politiechef, voormalig vertrouweling van Bo, bracht de moord aan het licht. De 64-jarige Bo, door zijn populistische inborst en Maoistische ideeën toch al niet geliefd bij een deel van de kapitaalkrachtige partijtop, verloor zijn politieke patronen en werd aangeklaagd.

Dat hij wordt veroordeeld lijkt vrijwel zeker, dat zijn politieke carrière als een nachtkaars uitgaat, staat vast. Desondanks heeft Bo zich de afgelopen dagen onverwacht fel verdedigd.