Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bijna helft MKB’ers in financiële problemen

De MKB'ers in geldproblemen zouden in een wurggreep zitten van de banken.
De MKB'ers in geldproblemen zouden in een wurggreep zitten van de banken. ANP / Lex van Lieshout

Ruim vier op de tien ondernemers in het midden- en kleinbedrijf geven aan dat hun bedrijf met financiële problemen kampt. Een kwart verwacht dat het de komende maanden nog slechter gaat, concludeert EenVandaag uit een onderzoek onder 1.800 ondernemers in het mkb.

De ondernemers hebben de meeste problemen met het loskrijgen van een lening. Twee derde van de ondernemers die de afgelopen jaar een lening probeerde te krijgen, kreeg nul op het rekest.

‘Banken misbruiken machtspositie’

Opvallend is dat EenVandaag in haar thema-uitzending de aanval lijkt in te zetten op de banken. De redactie van het programma spreekt van een “machtige positie” waarvan de banken “misbruik maken”.

“Dat haalt minder vaak de openbaarheid (…) omdat ondernemers zich meestal niet durven uit te spreken, omdat ze bang zijn voor de repercussies.”

Van de 1.800 ondervraagden vindt 85 procent dat banken te weinig moeite doen om het mkb te ondersteunen. Een derde geeft aan dat de relatie met zijn thuisbank de afgelopen twee jaar is verslechterd. Vijf procent is overgestapt op een andere bank, 22 procent overweegt dit.

MKB’ers: onvoldoende aandacht van het kabinet

Negen van de tien mkb’ers, volgens EenVandaag ooit goed voor 60 procent van de werkgelegenheid en 55 procent van de omzet van BV Nederland, vinden dat het kabinet onvoldoende aandacht heeft voor de problemen waar het mkb mee kampt. Zij klagen vooral over de toegenomen lastenverzwaringen en de regeldruk.