Artsen Zonder Grenzen: honderden doden door zenuwgas in Syrië

Een door een Syrische burger gemaakte foto van woensdag toont de lichamen van Syrische volwassenen en kinderen na de vermeende aanval met gifgas op Damascus.
Een door een Syrische burger gemaakte foto van woensdag toont de lichamen van Syrische volwassenen en kinderen na de vermeende aanval met gifgas op Damascus. Foto EPA / Local Committee of Arbeen

Uit een eerste onafhankelijke telling van het dodental van de aanval met vermeende chemische wapens op buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus deze week, blijkt dat 355 mensen zijn overleden. Ze vertoonden “neurotoxische symptomen”, verklaart hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen vandaag volgens persbureau AFP.

Bijna 3.600 mensen werden woensdag in minder dan drie uur tijd gewond binnengebracht in drie ziekenhuizen in Damascus. De telling van de doden en gewonden is alleen gebaseerd op mensen die in de door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen in Damascus binnenkwamen.

De symptomen van zowel de doden als de gewonden, die in zeer korte tijd uit eenzelfde gebied binnenkwamen, ondersteunen volgens AZG de verdenking dat ze massaal zijn blootgesteld aan zenuwgas. Ook bij hulpdiensten die ter plekke de eerste hulp gaven, werden deze symptomen gemeld. AZG geeft daarmee de eerste onafhankelijke bevestiging van het gebruik van chemische wapens in Damascus deze week. Dokter Bart Janssens van AzG verklaart:

“De medische staf in deze ziekenhuizen heeft gedetailleerd verslag gedaan. Een groot aantal patiënten kwam binnen met symptomen van blootstelling aan neurotoxines, zoals stuiptrekkingen, overdadig speeksel, verkleinde pupillen, slecht zicht en ademhalingsproblemen.”

AzG kan volgens Janssens niet vaststellen wie de wapens heeft ingezet:

“AzG kan niet met wetenschappelijke zekerheid stellen wat de oorzaak van deze symptomen was of vaststellen wie verantwoordelijk was voor de aanval. De symptomen en het patroon van het incident - een plotselinge toevloed van een groot aantal patiënten in korte tijd, de herkomst van de patiënten en de besmetting van hulpverleners en medisch personeel - wijzen echter op blootstelling aan een zenuwgas. Dit zou een schending van het internationaal humanitair recht zijn, dat het gebruik van chemische en biologische wapens categorisch verbiedt.”

De patiënten zijn behandeld met atropine, dat door AzG was geleverd. Atropine, een extract uit het giftige wolfkers, wordt gebruikt als tegengif tegen zenuwgas. AzG probeert de voorraad atropine, die inmiddels op is, nu weer aan te vullen.

Update 19.10 uur: Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechtsen verklaart vanavond 322 doden, onder wie 54 kinderen en 82 vrouwen, te hebben geteld als gevolg van de aanval van woensdag in Damascus. Ook deze organisatie zegt dat de mensen om het leven zijn gekomen door giftige gassen. De organisatie baseert dat op nieuwe medische rapporten.

‘Leger viel aan met chemische wapens’

De rebellen meldden eerder deze week dat het leger gifgas had ingezet bij een aanval op verschillende voorsteden van Damascus. Daarbij zouden mogelijk honderden mensen zijn omgekomen, maar de verklaringen daarover verschilden sterk. In de loop van de week verschenen beelden van lijken met schuim rond hun mond en neus, tekenen van een mogelijke gifgasaanval. De regering ontkent verantwoordelijk te zijn, en wees vandaag met de beschuldigende vinger naar de rebellen omdat zij vandaag chemische wapens tegen het leger zouden hebben ingezet.