Storing legt handel Nasdaq urenlang plat

Een computerprobleem leidde gisteren opnieuw tot een beursstoring in de VS. De Nasdaq lag meer dan drie uur stil.

In de VS lag gistermiddag de handel in de aandelen van duizenden bedrijven urenlang stil wegens een technische storing aan de Nasdaq in New York. De onderbreking bij de tweede effectenbeurs van de Verenigde Staten is weer een deuk in het vertrouwen in de gedigitaliseerde effectenhandel, die regelmatig wordt geplaagd door computerstoringen.

Op de technologiebeurs Nasdaq zijn aandelen genoteerd van ongeveer 3.200 bedrijven, waaronder Apple, Microsoft, Intel, Google en Facebook. Rond het middaguur (plaatselijke tijd) kwam de mededeling dat handel tot nader order werd gestopt. Ook de optiehandel werd stilgelegd. Drie uur en elf minuten later, om 15.25 uur, werd de handel hervat, tot de sluitingstijd om vier uur.

Oorzaak van de storing was volgens de Nasdaq een probleem met het systeem dat prijzen verspreidt van de effecten die aan de beurs zijn genoteerd. Voor sommige bedrijven, waaronder Yahoo en Intel, leidde dat tot plotselinge koersbewegingen. Wegens onduidelijkheid over koersen konden de effecten met een notering aan de Nasdaq ook niet via andere platforms worden verhandeld. De onderbreking leidde tot verwarring op Wall Street, waar makelaars geen orders van klanten konden uitvoeren en vele firma’s hun transacties inhielden. Het resultaat was het op één na laagste handelsvolume op een reguliere beursdag sinds 2008, meldde het persbureau Bloomberg. Paniek bleef uit; de beursindex van de Nasdaq sloot de dag af met ongeveer 1 procent winst. Het aandeel van de Nasdaq zelf sloot echter 3,4 procent lager.

De storing doet denken aan de mislukte beursgang van Facebook aan de technologiebeurs, vorig voorjaar. Door vertraging en technische problemen konden orders niet goed werden verwerkt. In mei betaalde Nasdaq 10 miljoen dollar om een aanklacht van toezichthouder SEC over de beursgang van Facebook te schikken.

Ook buiten de Nasdaq is de Amerikaanse effectenhandel, die wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden computertransacties in fracties van seconden, gewend geraakt aan computerfouten. In 2010 kelderde de Dow Jones beursindex binnen enkele minuten zo’n 600 punten bij de zogenoemde ‘flash crash’. Vorig jaar verloor handelsfirma Knight Capital 440 miljoen dollar bij onbedoelde transacties. Afgelopen dinsdag leidde een storing bij Goldman Sachs tot een vloed aan foutieve orders.

SEC volgde de onderbreking nauwlettend. Nasdaq liet weinig los over het voorval. In een verklaring zei de beurs de kwestie te onderzoeken en „de nodige stappen te steunen om het platform te verbeteren.”