Microsoft-topman Ballmer binnen een jaar met pensioen

Microsoft-ceo Steve Ballmer tijdens de onthulling van het project 'Schlaumäuse' (Slimme muizen) in Berlijn eind vorig jaar.
Microsoft-ceo Steve Ballmer tijdens de onthulling van het project 'Schlaumäuse' (Slimme muizen) in Berlijn eind vorig jaar. Foto EPA/ Michael Kappeler

Steve Ballmer, de 57-jarige topman van Microsoft, gaat binnen een jaar met pensioen. Zodra er een opvolger voor hem is gevonden, zal hij terugtreden. Dat heeft Ballmer zelf in een e-mail aan werknemers van het softwarebedrijf bekendgemaakt.

Volgens Ballmer is er “nooit een perfecte tijd voor een dergelijke overgang”, maar is het nu de juiste tijd ervoor:

“My original thoughts on timing would have had my retirement happen in the middle of our transformation to a devices and services company focused on empowering customers in the activities they value most. We need a CEO who will be here longer term for this new direction.”

Hij vervolgt:

“Microsoft is an amazing place. I love this company. I love the way we helped invent and popularize computing and the PC. I love the bigness and boldness of our bets. I love our people and their talent and our willingness to accept and embrace their range of capabilities, including their quirks. I love the way we embrace and work with other companies to change the world and succeed together. I love the breadth and diversity of our customers, from consumer to enterprise, across industries, countries, and people of all backgrounds and age groups.”

Aandeel omhoog

Hij zegt trots te zijn op alles dat Microsoft de afgelopen jaren heeft bereikt, op zowel de enorme economische groei en de grote groei in het aantal werknemers. Ballmer kijkt ernaar uit “door te gaan als een van de voornaamste eigenaren” van het bedrijf. Meteen na de aankondiging van zijn vertrek steeg de waarde van het aandeel Microsoft in ‘pre-trading’ met bijna negen procent. En dat levert Ballmer zelf ook geld op, als grootaandeelhouder:

Twitter avatar optionmonster Jon Najarian Steve Balmer owns 333,252,990 shares of $MSFT, so today’s move just made him another billion dollars! @cnbcmelloy

“Kennis oude machtsblok niet meer sleutel tot succes”

Technologie-redacteur Marc Hijink legt uit dat Ballmers positie niet lang meer te houden was:

“Hij is een van de mensen die Microsoft hebben vormgegeven, maar hij kon niet voorkomen dat het bedrijf werd ingehaald door de concurrentie. Intern was de druk op hem groot geworden. Er zou een grote schoonmaak komen en daar behoort hij zelf nu ook bij. Ballmer kon zich moeilijk los worstelen van het pc-stadium. Het loslaten van het pc-tijdperk vergt veel meer tijd.”

Het oude machtsblok dat Microsoft met onder andere HP, Intel, IBM en Dell vormde, was langzaamaan uiteengevallen:

“Jarenlang had Microsoft de touwtjes op de pc-markt stevig in handen in dat machtsblok. Maar je ziet al dat dat blok uiteen is gevallen. Intel heeft een nieuwe topman, HP ook. Dell probeert van de beurs te gaan. De kennis van het oude machtsblok blijkt niet meer de sleutel tot succes. Al heb je de kennis van al die jaren, dan biedt dat nog geen garantie voor de toekomst. Als zelfs een echt Microsoftproduct als Office nu ook beschikbaar is of wordt op iOS en Google, dan is dat veelzeggend. Die blik op de toekomst kan Ballmer niet bieden.”

“Telefoons te veel op consumentenmarkt gericht”

Een van de dingen die Ballmer volgens Hijink goed heeft gedaan de afgelopen jaren, is het inspringen op de telefoniemarkt. Ook al moet Windows het nog steeds afleggen ten opzichte van de concurrenten:

“De stap naar Windows Mobile heeft hij vroeg ingezet en dat was een goede beslissing. In 2009 had hij al een werkende versie van Windows Phone. Windows Mobile moet Android en iOS voor zich dulden, maar ze waren er sneller bij dan, zeg, Blackberry.”

Microsoft moet zich volgens Hijink meer gaan richten op de mobiele markt:

“Meer richten op de tabletmarkt. Op telefoongebied hebben ze het te veel in de consumentenhoek gezocht, met iets te veel nadruk op pret. Dat terwijl er juist voor Microsoft in de zakelijke hoek veel te halen valt.”

Comité met daarin onder anderen Gates beslist over opvolger

Ballmer was sinds 2000 aan het roer van Microsoft. Hij nam de leiding toen over van Bill Gates, die het bedrijf in 1975 oprichtte met Paul Allen. Een speciaal aangesteld comité gaat Ballmers opvolger kiezen. Hiertoe behoort Gates als oprichter, samen met bestuursleden Chuck Noski en Steve Luczo. Ze zullen zowel externe als interne kandidaten overwegen.

Hijink:

“Nu is belangrijk wie hem gaat opvolgen. Bij de huidige top twintig onder Ballmer in de top van het bedrijf zit weinig talent. Ik denk niet dat ze intern de juiste persoon moeten zoeken. Wellicht is júist een frisse blik van buitenaf nodig.”