Soldaat Bradley is voortaan Chelsea Manning

Soldaat Bradley Manning stelt de autoriteiten in de VS voor nieuwe problemen door zijn aankondiging, gisteren, voortaan als vrouw door het leven te willen. Manning kreeg woensdag 35 jaar cel voor het lekken van een grote hoeveelheid legerdocumenten tijdens zijn diensttijd in Irak.

Gisteren, de dag na het vonnis, kondigde hij in een verklaring die werd voorgelezen in een tv-programma aan: „Ik ben Chelsea Manning. Ik ben een vrouw.” Hij zei dat hij meteen met hormoontherapie wilde beginnen.

Chelsea Manning wordt opgesloten in de basis Fort Leakenworth in Kansas, waar alleen mannen zitten en waar een uniform en een kort legerkapsel verplicht zijn. Alleen schoenen kunnen gevangenen zelf kiezen. Volgens een woordvoerder van de gevangenis worden gedetineerden er afgezonderd als ze gevaar lopen van medegevangenen.

Volgens Mannings advocaat, David Coombs, zal zijn cliënte een proces aanspannen als haar in de gevangenis hormonen worden onthouden. Het leger verstrekt geen hormoonbehandelingen, maar in een burgergevangenis kan dit wel. Tijdens het proces was een zelfportret met blonde pruik en lippenstift dat Manning aan een superieur stuurde onderdeel van de verdediging. Die voerde aan dat Manning een soldaat in geestelijke nood was, die door onzekerheid over zijn identiteit tot zijn daad kwam. (BBC, AP)