Rusland wil onderzoek naar gebruik chemische wapens Syrië

Een activist draagt een gasmasker in Zamalka, waar volgens de oppositie chemische wapens zijn gebruikt door aanhangers van president Assad.
Een activist draagt een gasmasker in Zamalka, waar volgens de oppositie chemische wapens zijn gebruikt door aanhangers van president Assad. Foto Reuters / Bassam Khabieh

Rusland heeft de Syrische regering opgeroepen om samen te werken met de experts van de Verenigde Naties die nu in Syrië zijn. Zij moeten kunnen onderzoeken of er chemische wapens zijn gebruikt door de regering, zo laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een verklaring.

Secretaris-generaal Ban-Ki Moon riep gisteren op tot onmiddellijk onderzoek, een dag nadat afschuwelijke beelden naar buiten kwamen van een vermeende gifgasaanval, volgens de Syrische oppositie uitgevoerd door het regime. Volgens Rusland moet er “objectief onderzoek in de voorstad van Damascus komen”.

Rusland schuift niet op richting rebellen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft dit gisteren in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry afgesproken, zo staat in de verklaring. In de verklaring staat ook dat rebellen ervoor moeten zorgen dat de VN-missie in veiligheid kan plaatsvinden. Hiermee laat Lavrov blijken dat Rusland nog niet bereid is stappen te zetten in de richting van de rebellen, zo staat vandaag in NRC Handelsblad:

“Volgens Moskou is het verzet tegen het bewind van Assad een politiek gevaar. Daarmee distantieert de Russische regering zich van de Franse. Minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat ‘een reactie met geweld’ aan de orde is, als vast komt te staan dat er gifgas is gebruik bij de aanval op de buitenwijken van Damascus.”

Rusland en China tegen sterke taal jegens Assad

Rusland is de meest trouwe bondgenoot van de Syrische president Assad, sinds de oorlog ruim twee jaar geleden uitbrak. Rusland en China hebben altijd dwarsgelegen, waardoor het de internationale gemeenschap nauwelijks is gelukt om Assad scherp te veroordelen of sancties op te leggen. Een verklaring over de vermeende gifgasaanval woensdag werd aangezienlijk afgezwakt onder druk van Rusland en China. Een erfenis van de oorlog in Libië, schreef onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer gisteren in de krant:

“De Russische en Chinese halsstarrigheid is een erfenis van de oorlog in Libië. In maart 2011 spraken China en Rusland bij uitzondering niet hun veto uit over een resolutie van de Veiligheidsraad die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakte. Ze onthielden zich van stemming. Hier kregen ze later zo’n spijt van dat ze zich in de kwestie Syrië onwrikbaar opstellen.”

Update 13.35 uur: Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verhindert de Syrische oppositie dat er objectief onderzoek kan worden gedaan naar de vermeende gifgasaanval bij Damascus.