‘Regering Syrië gebruikte chemische wapens’

Een kind wordt in een massagraf gelegd, volgend op een vermeende aanval met gifgas afgelopen week. Deze foto werd vrijgegeven door de oppositie.
Een kind wordt in een massagraf gelegd, volgend op een vermeende aanval met gifgas afgelopen week. Deze foto werd vrijgegeven door de oppositie. Foto AFP / Shaam News Network / Ammar Al-Arbini

Het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad heeft deze week chemische wapens ingezet bij een aanval vlak bij de hoofdstad Damascus en de daad had waarschijnlijk goedkeuring van de regering. Dat zijn de eerste voorlopige conclusies van de VS en inlichtingendiensten van bondgenoten, maakten Amerikaanse en Europese veiligheidsbronnen vandaag bekend. Dat meldt persbureau Reuters.

De bronnen spraken anoniem en waarschuwden volgens het persbureau dat deze evaluatie “voorlopig” is. Ze zoeken nog sluitend bewijs. Dat kan nog dagen, weken of mogelijk langer duren om te verzamelen.

Groot-Brittannië gelooft dat Assad achter aanval zit

Groot-Brittannië had zich vandaag al uitgesproken over de schuldvraag. Minister van Buitenlandse Zaken William Hague zegt te geloven dat Assad achter de aanval zat:

“Ik weet dat sommige mensen in de wereld graag zeggen dat dit een soort complot is van de Syrische oppositie. Ik denk dat de kans daarop klein is, dus geloven we dat dit een chemische aanval is door het regime van Assad.”

Obama ‘geen haast’ land bij kostbare nieuwe oorlog te betrekken

De Amerikaanse president Obama heeft vandaag de vermeende aanval, die volgens rebellen aan tussen de 500 en 1000 burgers het leven heeft gekost, “een grote, zorgwekkende gebeurtenis” genoemd. Hij zei echter ook dat hij geen haast heeft om Amerikanen te gaan betrekken in een nieuwe, kostbare oorlog. Hem werd gevraagd naar de ‘rode lijn’, die Syrië met het gebruik van chemische wapens zou overtreden, zoals hij eerder zei:

“Als de VS een ander land binnenvallen zonder een mandaat van de VN en zonder duidelijk bewijs, roept dat vragen op: of zo’n actie wordt gesteund door het internationale recht, of we genoeg bondgenoten hebben om het te laten slagen. Dat zijn zaken die je in overweging moet nemen.”

Oppositie: tegenstanders Assad hebben bewijzen verzameld

Tegenstanders van de regering van Assad hebben de afgelopen dagen bewijzen meegenomen van slachtoffers van de aanval afgelopen week. Volgens Badr Jamous, secretaris-generaal binnen de oppositie, zijn er haar-, huid- en bloedmonsters overgebracht naar een plek buiten Syrië, om ze daar te laten testen door experts. Dat zei hij tegen Reuters in Istanbul. Om welke plek het gaat, is niet bekend.

VN: grondig, onpartijdig onderzoek

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft vandaag gezegd dat de organisatie voornemens is een “grondig, onpartijdig en prompt onderzoek” zal uitvoeren naar de vermeende aanval met chemische wapens. Volgens een VN-verklaring arriveert de topfunctionaris op het gebied van ontwapening, Angela Kane, morgen in Damascus en zal ze proberen toegang te krijgen tot het gebied waar de meest recente aanval deze week plaatsvond. De VN-inspecteurs waren ten tijde van de aanval al in het land om op enkele plekken onderzoek te doen naar het gebruik van de wapens.

De Syrische oppositie heeft vandaag gezegd dat ze de veiligheid van de inspecteurs zal garanderen in gebieden die zij onder controle heeft. Ze zegt dat het van groot belang is dat ze ook binnen 48 uur in het gebied kunnen komen van de laatste aanval.