Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Oprichter Alpe d’Huzes declareerde 160.000 euro

Fietsers beklimmen de Alpe d'Huez in Frankrijk tijdens Alpe d'HuZes 2012.
Fietsers beklimmen de Alpe d'Huez in Frankrijk tijdens Alpe d'HuZes 2012. Foto ANP / Bas Czerwinski

Eén van de oprichters van de succesvolle fondsenwervingsorganisatie Alpe d’Huzes heeft in één jaar 160.000 euro aan management fees in rekening gebracht, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Dit staat haaks op het ‘antistrijkstokbeleid’ dat Alpe d’HuZes en aanverwante stichtingen uitdragen. Bedoeling is dat de opbrengst volledig wordt besteed aan kankeronderzoek.

Oprichter Coen van Veenendaal bedacht in 2005 samen met een vriend het plan om op één dag tot zesmaal toe de befaamde berg uit de Tour de France te beklimmen. Het werd een jaarlijks evenement waar duizenden vrijwilligers aan deelnemen. Samen haalden ze in de loop der jaren meer dan 100 miljoen euro op. Van begin af aan draait Alpe d’HuZes op vrijwilligers. Op grond van het ‘strikte antistrijkstokbeleid’ wordt er niemand betaald.

‘Niemand doet mee voor persoonlijk gewin’

Dit geldt ook voor de stichting Inspire2live. Die kreeg van Alpe d’HuZes en KWF Kankerbestrijding 5 miljoen euro toegezegd om wetenschappelijk onderzoek naar kanker te bevorderen. Op de site van Inspire2live staat:

“De organisatie opereert op basis van nulkosten; al het geld dat wordt ingezameld gaat naar de strijd tegen kanker. Altruïsme is wat ons allen drijft. Niemand doet mee voor persoonlijk gewin.”

Maar Van Veenendaal declareerde volgens het onlangs gepubliceerde jaarverslag (2011) 160.650 euro aan management fees via zijn privé-bv.

“Ik begrijp dat dit vragen oproept”, zegt bestuurder Bart Veilbrief van Inspire2live. “Het leidde bij ons intern ook tot veel discussie.” Volgens Veilbrief, die niet betaald wordt, besloot Van Veenendaal enkele jaren geleden toch geld te vragen voor zijn inspanningen. Veilbrief:

“Dat wekte verbazing binnen onze organisatie. Want het niet-betalen was een boodschap die hij zelf ook nadrukkelijk uitdroeg.”

‘Wij staan volledig achter zijn werkzaamheden’

Volgens Veilbrief is aanvankelijk besloten Van Veenendaal te betalen. Maar in 2012 kwamen ze daar van terug. “Wij hebben mei 2012 besloten die betalingen te stoppen. Juist omdat het intern tot te veel discussie leidde. Maar wij staan volledig achter zijn werkzaamheden.” Van Veenendaal verwijst voor een reactie naar die van Veilbrief.

Ook Johan van der Waal, voorzitter van Alpe D’HuZes, is verbaasd over de bedragen:

“Wij zijn zelf strikt in besteding van het geld. Wij doen alles vrijwillig. Ik zit nu ook op mijn werk terwijl ik u bel bijvoorbeeld.”

Veilbrief zegt dat Inspire2live na onstuimige groei nu bezig is de structuur te verbeteren. “We zetten een raad van toezicht op.”

“Bestuur distantieert zich van keuze Van Veenendaal”

Update 19.40: Het bestuur van de stichting Alpe d’HuZes “distantieert zich van de keuze van Coen van Veenendaal en Inspire2Live om Van Veenendaal werkzaamheden tegen betaling uit te laten voeren”. Dat staat in een officiële verklaring die vanavond naar aanleiding van de berichtgeving op de site van Alpe d’HuZes is verschenen. Het bestuur zegt “geschokt” te zijn door de hoogte van de vergoedingen aan Van Veenendaal en het programma Understanding Life.