Oprichter Alpe d’HuZes bracht 1,6 ton in rekening

De populaire sponsortour ‘Alpe d’HuZes’ zou strikt draaien op vrijwilligers. Maar een van de oprichters bracht 2 ton in rekening.

Eén van de oprichters van de succesvolle fondsenwervingsorganisatie Alpe d’Huzes heeft in één jaar 160.000 euro aan management fees in rekening gebracht. Dit staat haaks op het ‘antistrijkstokbeleid’ dat Alpe d’HuZes en aanverwante stichtingen uitdragen. Bedoeling is dat de opbrengst volledig wordt besteed aan kankeronderzoek.

Oprichter Coen van Veenendaal bedacht in 2005 samen met een vriend het plan om op één dag tot zesmaal toe de befaamde berg uit de Tour de France te beklimmen. Het werd een jaarlijks evenement waar duizenden vrijwilligers aan deelnemen. Samen haalden ze in de loop der jaren meer dan 100 miljoen euro op. Van begin af aan draait Alpe D’HuZes op vrijwilligers. Op grond van het „strikte antistrijkstokbeleid” wordt er niemand betaald.

Dit geldt ook voor de stichting Inspire2live. Die kreeg van Alpe d’HuZes en KWF Kankerbestrijding 5 miljoen euro toegezegd om wetenschappelijk onderzoek naar kanker te bevorderen. Op de site van Inspire2live staat: „De organisatie opereert op basis van nulkosten; al het geld dat wordt ingezameld gaat naar de strijd tegen kanker. Altruïsme is wat ons allen drijft. Niemand doet mee voor persoonlijk gewin.”

Maar Van Veenendaal declareerde volgens het onlangs gepubliceerde jaarverslag (2011) 160.650 euro aan managementfees via zijn privé-bv.

„Ik begrijp dat dit vragen oproept”, zegt bestuurder Bart Veilbrief van Inspire2live. „Het leidde bij ons intern ook tot veel discussie,” Volgens Veilbrief, die niet betaald wordt, besloot Van Veenendaal enkele jaren geleden toch geld te vragen voor zijn inspanningen. Veilbrief: „Dat wekte verbazing binnen onze organisatie. Want het niet-betalen was een boodschap die hij zelf nadrukkelijk uitdroeg.” Volgens Veilbrief is aanvankelijk besloten Van Veenendaal te betalen. Maar in 2012 kwamen ze daar van terug. „Wij hebben mei 2012 besloten die betalingen te stoppen. Juist omdat het intern tot te veel discussie leidde. Maar wij staan achter zijn werkzaamheden.”

Van Veenendaal verwijst voor een reactie naar die van Veilbrief.

Ook Johan van der Waal, voorzitter van Alpe D’HuZes, is verbaasd over de bedragen: „Wij zijn zelf strikt in besteding van het geld. Wij doen alles vrijwillig. Ik zit nu ook op mijn werk terwijl ik u bel bijvoorbeeld.”

Veilbrief zegt dat Inspire2live na onstuimige groei nu bezig is de structuur te verbeteren. „We zetten een raad van toezicht op.”