Op zoek naar geluk op dak van de A2

Het Nieuw Utrechts Toneel speelt een stuk over dwangmatig geluk zoeken. „Het ongeluk uitsluiten is natuurlijk onmogelijk.”

„Er was hier tot voor kort bijna niets. Men kon daardoor een ideale stad tot in de perfectie opbouwen”, zegt Greg Nottrot terwijl hij door de Utrechtse wijk Leidsche Rijn loopt. Hij wijst daarbij naar ‘het dak van de A2’, een nog groene vlakte waarop grote kranen aan een park, een modern winkelcentrum en een goed bereikbare woonwijk bouwen. Onder de grond raast volledig onzichtbaar het verkeer van de A2 door een tunnel. Op dit terrein speelt het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) de voorstelling Geluk, die vanavond in première gaat.

Regisseur Nottrot raakte de laatste jaren steeds meer gefascineerd door de vinexwijk. „Men probeert hier obsessief het ultieme geluk te vinden en daarvoor al het ongeluk uit te sluiten, terwijl dat natuurlijk onmogelijk is.” Het is volgens Nottrot eigen aan de moderne mens. „We streven allemaal zo dwangmatig naar geluk, dat we bijna vergeten te leven.”

Tegelijkertijd heeft die kansloze zoektocht volgens Nottrot ook iets moois. „Ik vind het een grote troost dat mensen toch met volle overtuiging blijven zoeken.” Hij herkent het bij zichzelf. „Ik vind het ook leuk om steeds over nieuwe mogelijkheden te fantaseren. Ik hoop altijd opnieuw de ideale voorstelling te maken, terwijl ik ook weet dat ik daar telkens in zal falen. Maar wat is anders de zin van het leven?”

Het gezelschap timmert dan ook vrolijk mee aan de vinex-utopie. In de voorstelling Geluk houdt het met het publiek een theatrale brainstormsessie over de ideale, gelukkige leefgemeenschap voor Leidsche Rijn. De bezoekers beantwoorden daarvoor vragen als ‘Op welke plek zou je eeuwig willen blijven?’ en ‘Wat was het eerste cadeau dat je hebt gekregen?’

Ter inspiratie brengen de acteurs verslag uit van hun voorbereidende reizen naar Celebration in Florida en Bridgend in Zuid-Wales, respectievelijk het gelukkigste en ongelukkigste dorp ter wereld. „Celebration was een zoet, nostalgisch dorpje, gemodelleerd naar de utopische idealen van Walt Disney. Bridgend daarentegen kende jaarlijks het hoogste aantal zelfmoorden ter wereld”, legt Nottrot uit.

De afgelopen drie jaar speelde het NUT al een kleine versie van Geluk in een weiland tijdens Oerol, maar met het dak van de Leidsche Rijntunnel stuitten de makers op een passende speellocatie. „De tunnel is een ultiem voorbeeld van onze drang om alles naar onze hand te zetten”, verklaart Nottrot. „Bij de bouw wilde men echt alle mogelijke risico’s uitsluiten, waardoor de kosten opliepen tot een miljard en men meer dan vijf jaar bezig bleef. Uiteindelijk werd de tunnel van zoveel veiligheidssystemen voorzien, dat die elkaar gingen blokkeren en de tunnel niet meer open kon. Pas toen enkele systemen weer buiten werking werden gesteld, kon er verkeer doorheen rijden.”

Geluk sluit aan bij een trendje in het theater: ook The New Forest (Wunderbaum) en Het Paradijs (Dood Paard en De Warme Winkel) gingen vorig seizoen op zoek naar de ideale samenleving. „Er is weer een noodzaak tot utopisch denken”, denkt Nottrot. „Het idee dat de staat het leven voor ons regelt, is weggevallen. Burgers gaan samen biologische groenten verbouwen of windmolens kopen.”

Na afloop van de voorstelling kan het publiek nog aanschuiven voor een groot ‘utopisch diner’. „Eten is voor mij een directe, elementaire geluksensatie. Of het nu door de juiste textuur, smaak of frisheid komt of gewoon omdat het vet en veel is.”

Geluk & Utopisch diner, vr 23 t/m zo 31 aug, Dak van de A2, Utrecht. Inl: nieuwutrechtstoneel.nl