Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlandse journalist Wichers vrijgelaten in Turkije

De Nederlandse journalist en cameraman Bud Wichers, die sinds zaterdagavond vast werd gehouden in een Turkse cel, is weer vrijgelaten. Wichers vliegt vanavond terug naar Nederland, laat hij weten aan persbureau Novum.

De autoriteiten hebben hem verteld dat hij terug kan naar Nederand, zegt Wichers in een telefoongesprek met Novum. Wichers is onder huisarrest geplaatst in een hotelkamer in de Turkse badplaats Alanya, waar hij dinsdag onder politiebegeleiding heen was gebracht. Wichers zegt tegenover Novum:

“Ik word begeleid tot in het vliegtuig.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan het bericht nog niet bevestigen. Vandaag zou een rechtszaak dienen over zijn illegale grensoverschrijding, maar daar heeft Wichers niets meer van vernomen:

“Misschien dat de zaak achter de schermen heeft gediend.”

Wichers werd zaterdagavond aangehouden in de Turkse stad Mardin. Hij werd opgepakt met de Nederlandse Alaa Abdulfatah en haar 17-jarige zoon. Het drietal was in Syrië voor een reportage. Abdulfatah werd afgelopen maandag vrijgelaten op humanitaire gronden, en omdat zij ook een Syrisch paspoort heeft. Het drietal gebruikte een illegale smokkelroute om de grens met Turkije over te komen. Daar werden ze gearresteerd.