Minstens 42 doden bij explosies in Tripoli, Libanon

In de Libanese stad Tripoli zijn bij twee explosies nabij drukbezochte moskeeën ten minste 42 mensen om het leven gekomen. Ongeveer 500 anderen raakten gewond.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen bij ziekenhuizen en veiligheidsdiensten. Lokale media brachten beelden waarop dikke, grijze rook boven de stad hing. De explosie heeft enorme schade aangericht.

Twitter avatar MhdDankar Mohamad Dankar #TripoliLB Explosion - Pic 2
via Mohammad Merheb http://t.co/vy8EOG1tYX
Twitter avatar NYTBen Ben Hubbard The site of one of the Tripoli bombings in front of the al-Salam mosque. The crater is in bottom left corner. http://t.co/aTdOgJBLd9

In Libanon lopen de spanningen de laatste tijd op als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië, waar het land scherp verdeeld is in voor- en tegenstanders van het regime van president Assad. In Tripoli is het al eerder tot geweld gekomen tussen soennieten (die overwegend de opstandelingen steunen) en alawieten (de shi’itische afsplitsing waartoe Assad behoort).

De eerste bom ging af bij de Taqwa-moskee, waar Sheik Salem Rafei, een bekende salafitische geestelijke en tegenstander van Hezbollah, gewoonlijk naartoe gaat. Onduidelijk is of hij binnen was. De tweede explosie was vijf minuten later, in het Mina-district. Over de gevolgen daarvan is nog weinig bekend.

De afgelopen tijd zijn er vaker aanvallen geweest op shi’itische bolwerken in Libanon, vooral sinds Hezbollah openlijk steun verleent aan Assad in de Syrische oorlog. Een aanslag op een soennitisch doelwit komt daarentegen zelden voor.