Madame Bovary en de potloodventer

Little Children

(Todd Field, 2006)Canvas, 22.35 – 00.45 uur

Little Children begint als satire op roddelende, overbezorgde moeders die hun kinderen in een parkje laten spelen. Ze wonen in een keurige buitenwijk en hebben niet veel omhanden, dus letten ze vooral op elkaar. Als Brad (Patrick Wilson), een knappe man met kindje op zijn schouders, ook gebruikt maakt van de schommel vinden ze dat eigenlijk vervelend. Want dan voelen ze zich verplicht om zich voor hem mooi te maken en dat is zo’n gedoe.

Als een van hen, Sarah (Kate Winslet), bevriend raakt met Brad verandert de toon van de film. Dan wordt Little Children een variatie op Madame Bovary, het boek dat Sarah bespreekt in een leesclub en bij herlezing niet meer zo vrouwonvriendelijk vindt als in haar jongere jaren.

Little Children is een boekverfilming – gebaseerd op op een roman van Tom Perrotta – en neemt ook bewust de kenmerken aan van een romanadaptatie. Er is een alwetende, licht ironische verteller à la Desperate Housewives en de personages worden meer en meer afgepeld. Bijna allemaal hebben ze een geheim.

De motor van de vertelling wordt gevormd door een potloodventer die vrijkomt en in de buurt gaat wonen. Iedereen schreeuwt moord en brand maar ondertussen is zijn komst een mooie afleiding van hun eigen sores.

André Waardenburg