Bandjesbeha Lady Gaga droeg ’m

Lady Gaga, Sarah Jessica Parker en Rihanna droegen Marlies Dekkers.
Lady Gaga, Sarah Jessica Parker en Rihanna droegen Marlies Dekkers.

Ze was begin jaren negentig een van de eersten die de string uit het sekswinkelhoekje haalde, en haar blotebillenjurk (inderdaad, een jurk die de billen letterlijk bloot laat) is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Maar Marlies Dekkers, wier bedrijf na twintig jaar failliet is verklaard, heeft toch vooral naam gemaakt met haar beha’s met extra bandjes. Soms één subtiel bandje dat de vorm van de cup volgde, soms zoveel bandjes dat onder de hals een heel vlechtwerk zit, doorgaans niet verborgen onder bovenkleding. Een –niet per se jonge – vrouw met een diep decolleté vol zwarte of rode bandjes is een bekend fenomeen in Nederland; een beproefde manier om seks uit te stralen zonder al te veel bloot te geven.

Dekkers beha’s worden overigens niet alleen gekocht om het ontwerp: ze staan ook bekend om de goede pasvorm, ook in grote maten.

Internationale faam kreeg Dekkers in 2010, toen Sarah Jessica Parker (Carrie) in de tweede Sex and the City-film een zwart exemplaar droeg onder een wit, laag uitgesneden hemdje. In diezelfde periode werd overigens ook bekend dat de – toen nog – minnares van Jack de Vries dol was op de lingerie van Dekkers. Ook Lady Gaga heeft geregeld lingerie gedragen van Dekkers.

Marlies Dekkers is lang niet de enige die heeft geprofiteerd van haar ontwerpen. Zoals dat gaat met een goede modevinding, is haar bandjesbeha breed opgepikt. Elk zichzelf respecterend lingeriemerk heeft wel een variant in de collectie. Tegen het eveneens Nederlandse Sapph spande Dekkers een rechtszaak aan, die twee jaar geleden eindigde in een schikking.

Het zou Dekkers geen kwaad doen als ze nog een keer op zo’n goed idee kwam.

Redacteur mode