Het verhaal bedenk je samen

Het Nederlandse Ibb & Obb smijt zonder aanleiding zijn personages op het digitale canvas. Als dit spel iets te vertellen heeft, dan is het dat spellen niets hoeven te vertellen. Op zich geen gekke propositie, maar Ibb & Obb is niet de beste pleitbezorger. De vondst van een gespiegeld zwaartekrachtveld, waarmee twee spelers samen puzzels moeten oplossen, is origineel. Dat maakt het eerste uur heel aangenaam. Maar als de puzzels vervolgens groeien in complexiteit en frustratie, neemt ook het heimelijk verlangen naar context en beloning toe. Van de omgeving hoef je die niet te verwachten: hoe fraai ook, hij verandert nauwelijks. Toch biedt de game door zijn nadruk op samenwerking een bijzonder sociale spelervaring. Het verhaal kun je dan altijd nog samen bedenken.